• 14

Kvadrat u Kneževcu ide do 1.500, u Borči još uvek 900 evra: Šta diktira cene?

Dva suprotna kraja Beograda, ali i dva jednako udaljena naselja od centra i ostalih top lokacija. Kako se jednosoban stan u ovom delu Rakovice prodaje za, blago rečeno, solidnu sumu?

  • 14
gradnja Foto: Freepik

Nisu svi delovi beogradske opštine Rakovica jednako cenjeni, ali naselje Kneževac nije bilo jedno od cenjenijih: barem do skoro. Međutim, kako je potražnja za stanovima masovna, tako se popularizuju neke lokacije.

Na primer, gotovo niko nije mogao da zamisli, do pre godinu ili dve unazad, da bi jednosoban stan od 44 m2 u Kneževcu mogao da košta 65.000 evra. Međutim, jedna takva nekretnina je oglašena i čeka kupca.

Računica kaže da je cena po kvadratu skoro 1.500 evra, mada je prosečna cena u ovom delu grada oko 1.000 evra. S druge strane, "miljama" udaljena od Kneževca, Borča, nudi stanove gde je kvadrat i dalje na nivou od 800-900 evra.

Ipak, treba reći da je Kneževac za oko 1,5 kilometar bliže centru grada od Borče, mada nema baš pohvalnu poziciju niti povezanost sa gradom.

Stan koji je na ceni u Kneževcu nalazi se na visokom spratu, ali uknjižen je i nov, moderno opremljen, što svakako doprinosi rastu cena. Ipak, potencijalni kupci neretko vole da sami urede svoj prostor i promene sve, pa se postavlja logično pitanje: da li uzeti stan s "oborenom cenom" i ulagati u njega ili nov, već opremljen, ali po visokoj ceni?

Raspon cena u Rakovici, inače, ide zanimljivim tokom: od Petlovog brda gde je kvadrat oko 900, preko Labudovog brda gde je oko 1.000, zatim Vidikovca - gde je na nivou od 1.200/1.300 evra ili više, zatim do Miljakovca, gde je oko 1.000 evra. Ipak, treba imati u vidu da neki delovi ovih naselje, odnosno ulice - "prolaze" bolje od drugih.

Takođe, u Kneževcu ćete naći i stan od 37 m2 koji se prodaje za 45.000 evra, što nam takođe govori da su mali stanovi više na ceni. Iako je sada prosečna cena 1.028 evra, najviša je bila u januaru tekuće godine - tada je srednja vrednost iznosila 1.139 evra.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da na cene danas umnogome utiče popularizacija neke lokacije, kvadratura stana, vrsta grejanja, zatim opremljenost. Bez obzira na kvalitet stana ili ukus potencijalnog kupca - sveže okrečen, renoviran i moderno opremljen stan u startu ima višu cenu, i to za barem 30%.

Ono što, s druge strane, "obara cenu" jesu problemi s legalizacijom, zgrada bez lifta, odsustvo terase.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sin Niša

    12. jul 2021 | 10:01

    Kneževac je selo ispod Vidikovca. Jedna jedina ulica u kojoj su pomešane kuće i zgrade. Osim par malih marketa nikakve druge infrastrukture nema niti ima prostora da se izgradi. Do Vidikovca koji ima odličnu infrastrukturu od Kneževca se ide baš baš velikom uzbrdicom dužine oko 500 metara. Trenutno je max cena malih stanova na Vidikovcu oko 1500 evra, a da bi bilo 1500 u Kneževcu, Vidikovac mora dostići 2000

  • Normalan

    12. jul 2021 | 09:29

    Zanima me koji je to stan u Borči za 800-900 evra, i kojom računicom se došlo da je Kneževac bliži 1.5 km centru!?

  • key and peele

    12. jul 2021 | 09:33

    borca nema kanalizaciju sinovi. zato je cena uzas. stalno je guzva zbog jedne saobracajnice koja nije samo unutarnaseljska nego i medjugradska prakticno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>