• 3

Idilična sela traže stanovnike da pokrenu ova mestašca iz bajke: Platiće vam 30.000 € da se doselite

Živopisna italijanska sela platiće vam oko 33.000 evra da se doselite i pokrenete posao

  • 3
Albidona, Italija

Albidona je jedno od sela koje je na listi/Foto: Shutterstock

Verujemo da ste i vi razmišljali o tome da se skrasite u nekom idiličnom seocetu, na primer, na jugu Italije, gde je tokom cele godine toplo? A zamislite da vam još plate za to?

Pa, za one koji su spremni da se na to odvaže, to ne mora da bude samo san.

Region Kalabrija planira da ponudi do 28.000 evra (33.000 dolara) tokom tri godine ljudima koji su spremni da se presele u uspavana  sela sa manje od 2.000 stanovnika u nadi da će  zaustaviti trend smanjenja broja stanovnika.

To uključuje u lokacije kraj mora, ili u planinama, ili čak oba istovremeno.

Međutim, kako bi se dobila novčana pomoć, novi stanovnici sela moraju da se obavežu da će osnovati novo malo preduzeće. Bilo od nule, bilo preuzimanjem već postojećih zanimanja koje su potrebne tim mestima, a koja su u međuvremenu stala.

Postoji još caka - kandidati moraju da postanu rezidenti i ne smeju da imaju više od 40 godina. Takođe moraju da budu spremni da se dosele u Kalabriju u roku od 90 dana nakon što njihova prijava bude odobrena.

Vlasti regiona nadaju se da će privući proaktivne mlade ljude i milenijalce željne posla.

Đanluka Galo, regionalni većnik, rekao je za CNN da bi tim mladim ljudima mesečni prihod bio u rasponu od 1.000 do 800 evra u periodu od 2-3 godine. Alternativa je jednokratna finansijska pomoć za otpočinjanje nove komercijalne aktivnosti, bez obzira da li je u pitanju restoran, seoska farma ili otvaranje prodavnice.

- Imali smo već ogromno interesovanje i nadamo se da će, ukoliko prva šema uspe, toga biti još u godinama koje dolaze - rekao je Galo.

Više od 75 odsto naselja u Kalabriji ima manje od 5.000 stanovnika, što izaziva strah da bi neke zajednice mogle u potpunosti da odumru za nekoliko godina osim ukoliko se ne obnovi stanovništvo na neki način.

U našoj galeriji pogledajte o kojim selima se tačno radi.

Video: Kako izgleda život u srednjovekovnoj palati od 45 soba u 2021. godini: Dnevnik jednog zamka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok

    12. jul 2021 | 11:47

    Kako se uređena drzava bori za svoja sela, dok mi rasterujemo i ono malo sto je ostalo.. I to decenijama unazad

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>