• 2

Terasa nije soba, a mogućnost pregrađivanja je uvek plus: Kako da oborite cenu stana za sigurnih 5%?

Ocena procenitelja je svakako važna, ali i vaše oko za zapažanja. Takođe, postavite se samouvereno i ne pokazujte da vam se žuri da kupite nekretninu

  • 2
žena prodaje stan

Foto: Freepik

"Obaranje" cene stana više ne mora da bude naročita muka, jer se često podrazumeva. Vlasnici "namerno" stave veću cifru, jer računaju na to da će kupac tražiti mali popust, posebno ako je nekretnina u izvornom stanju.

Najpre treba imati u vidu da se cena najlakše spušta kod starih stanova, bez obzira na to što je gradnja od pre 30, 40 godina možda kvalitetnija od neke novogradnje. S druge strane, potrebno vam je bar malo laičke edukacije kako biste što bolje ispregovarali za cenu: na prvom mestu, proverite kako se kreću prosečne cene u kvartu.

Vlasnici stanova znaju da precene svoje nekretnine, posebno sada kada tržište "divlja", a potražnja i dalje nadmašuje cenu.

S druge strane, kako je Telegraf Biznis nedavno pisao - drastično je poskupeo građevinski materijal, te ako planirate renoviranje i sređivanje stana - to je dodatni trošak, ali i razlog za spuštanje cene.

- U potrazi sam za stanom, a za oko mi je zapala nekretnina od 50-ak kvadrata koja se prodaje za malo više od 60.000 evra. Međutim, mom prijatelju je procenitelj za isti stan rekao da vredi upravo 60.000, odnosno oko tri hiljade evra manje nego što prodavac meni nudi. Za toliko, dakle, sigurno mogu da ispregovaram - priča nam J. S. (64) iz Beograda.

Vredan savet je, svakako, da se dobro raspitate.

1. Procenitelji kažu i na koje stvari treba obratiti pažnju: grejna i zvučna izolacija jesu nešto što mora da proveri majstor, koji ima svoje metode. To stanje se ne vidi "na prvu".

2. Raspitajte se oko buke, šta kažu komšije, zatim oko lifta. Da li ima jedan lift u soliteru, koliko često se kvari... Sve to može uticati na finalnu cenu. Vlasnici stanova često budu iznenađeni mudrim pitanjima kupaca koje ne očekuju, jer su građani sve veštiji u pregovaranju.

Selidba, par, veza, muškarac, žena

Foto: Shutterstock

3. Cena infostana takođe može igrati presudnu ulogu, odnosno sama vrsta grejanja i troškova oko zgrade/stana. U slične "detalje" ulazi i pogled sa terase, parking, blizina stanice prevoza, prodavnica.

4. Recimo, mnogi prodaju stanove u izvornom stanju, ali sa PVC-om - kao jedinom izmenom, odnosno renoviranom stavkom. To, međutim, može uticati na veću cenu nekretnine. Ako je, pak, stolarija stara i drvena - veće su šanse da oborite cenu stana.

5. Mogućnost pregrađivanja prostora mnogima je danas od važnosti, jer porodice kupuju manje stanove zbog niže cene, ali im je potrebno što više zasebnih prostorija. Ako je stan funkcionalan i adaptibilan - to je ogroman benefit, ali ako nije - lako ćete "oboriti" cenu.

6. Za prizemlje, potkrovlje i suteren treba tražiti niže cene, jer je opšte poznato da cena kreće da pada ispod 1, ili iznad 1, 2. i 3. sprata, posebno ako zgrada nema lift.

7. Prilikom kupovine stana vodite računa i o tome na koliko je uknjižen, odnosno sama kvadratura nema mnogo smisla ako je nekretnina uknjižena na upola manje kvadrata nego što ima. To nije tako redak slučaj s novogradnjom.

8. Terasa (i kada se zastakli) nije i ne može biti soba, pre svega, nema istu funkciju i nije rađena od istih materijala kao ostatak stana. Obratite pažnju i na prozore, koliko je stan osvetljen, jer ako nije - lako možete oboriti cenu.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trta

    15. jul 2021 | 08:56

    Sve sam ovo to pokusao par puta ali mi je kupac rekao da sam cepidlaka i dosadan i odmah mi digao cenu 10%. Valjda da me vise ne gleda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>