• 3

Divljaju cene nekretnina: Kuća bez toaleta i kupatila prodata za 1.700.000 evra, a evo i zbog čega

Novi Zeland prilično je popularan u poslednje vreme...

  • 3
Novi Zeland, kuća prodata za dva miliona dolara

Printskrin: Google Street View

Na proleće smo pisali o tome da je situacija na Novom Zelandu "alarmantna" kada je reč o tržištu nekretnina, barem iz ugla kupaca. Naime, oronule kuće prodaju se za milione, te je prekopotrebno "hlađenje".

Trošna kuća sa tri spavaće sobe, ali bez toaleta ili kupatila, unutrašnjih zidova i sa baštom zaraslom u korov na Novom Zelandu - prodata je za više od dva miliona dolara ili 1,7 miliona evra.

Kako piše Gardijan, reč je o bungalovu iz dvadesetih godina prošlog veka, koji se nalazi u predgrađu Oklenda.  Početna cena nekretnine bila je 1,75 miliona dolara, a kuća zahteva ulaganje od najmanje 200.000 dolara.

Agent iz najveće privatne novozelandske kompanije za nekretnine, "The Barfoot & Thompson", opisao je kuću kao "prazno platno kojem je potrebna hitna pažnja".

Imovina je klasifikovana u "single house zone" prema jedinstvenom gradskom planu - planu koji određuje kako se područja u gradu koriste, razvijaju ili štite - i time je "zaštićena" od razvoja više jedinica. Takva imanja su, naime, veoma tražena.

Navodi se i da danas, tzv. tradicionalni maloprodajni kupci kupuju nekretninu koju prvo treba da srede, pa tek onda da se usele u nju, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Novi Zeland, kuća prodata za dva miliona dolara

Printskrin: Google Street View

Prosečna cena kuće na Novom Zelandu porasla je za 22 odsto u odnosu na prošlu godinu, a nekretnine u Oklendu prodaju se u proseku za 1,5 miliona dolara.

Godine neoporezivog kapitalnog dobitka pokrenule su uspešno tržište investitora, koje je često određivalo cene. U novije vreme, pitanja pristupačnosti i propisi koji ograničavaju gradsku ponudu - praćeni su ultra niskim kamatnim stopama i ekonomskim oporavkom od pandemije, koji se odvija brže nego što je očekivano.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nerealno

    15. jul 2021 | 15:23

    Čist debilizam, treba zemlji da se desi reset i fabričko podešavanje pa sve ispočetka!

  • Goran

    15. jul 2021 | 16:08

    Samo stampaju evro i poklanjaju. Niko to nije zaradio zato je i zlato dvostruko skuplje.

  • Darko

    16. jul 2021 | 10:31

    Sada su Australija i Novi Zeland najpoželjnija mesta za život. Cene nekretnina idu u nebo jer je velika potražnja tako da i straćara puno vredi. Kupce ne zanimaju te kuće već plac. Oni će srušiti straćaru i na tom placu će dići novu kuću. Bogataši misle da su u slučaju svetskog rata bezbedni u Australiji ili na Novom Zelandu. Nisu. Jedne od prvih meta koje će pogoditi Dongfeng 31 i 41 ili severnokorejski Hvasong 13 ili 14 ili Taepodong 2 je upravo Australija ili Novi Zelad jer i Kinezi i Severnokorejanci znaju da će većina zapadnih bogataša pobeći tamo. Sigurno bi i Rusi sa svojim interkontinentalnim projektilima overili obe zemlje da pobiju one koji su tamo pobegli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>