• 14

Ribarsko grčko selo danas hit lokacija za Srbe: Pre 5 godina davali 700 evra za kvadrat, sad 1.200

Mnogi domaći gosti vremenom su shvatili da im se više isplati da poseduju stan u Grčkoj, nego da svake godine iznajmljuju apartmane. Kasnije, to se pretvorilo u biznis za pojedine

  • 14
Grčka Nea Kalikratia Halkidiki Chalkidiki

Foto: Telegraf.rs

Čekali su građani Srbije i nestrpljivo brojali dane kada će Grčka da dozvoli dolazak na more. I ne samo zbog odmora, već i svojih stanova koji u ovom periodu postaju "zlatna koka".

Poznato je da Srbi najviše vole da letuju u Grčkoj. Pored sličnog mentaliteta, još jedna prednost je što sve više Grka zna srpski jezik. Otkako je Grčka zapala u finansijsku krizu 2011. godine, morala je da otvori vrata stranim investitorima, po istim pravilima kao za Grke.

Veliki broj kupaca stanova upravo je iz Srbije, koji su za 10.000 ili 20.000 evra, tačnije 500 evra po kvadratu, kupovali stanove na obali mora. Za tu cifru, na primer, ne možete ni da pomislite da kupite stan u Beogradu.

Godinama kasnije, interesovanja ne manjka. Kako nam otkrivaju u jednoj agenciji koja je specijalizovana baš za prodaju nekretnina našim građanima - svaki dan imaju upite. 

- Interesovanje je isto, ali se cena menja - rekli su nam agenti u agenciji koja se nalazi u mestu Nea Kalikratia. Konkretno, kvadrat u tom gradiću pre 5 godina koštao je 700 evra, dok danas ne možete da nađete stan ili apartman ispod 1.000, 1.200 evra po kvadratu.

Sagovornica našeg portala, Nišlijka, pazarila je stan u Grčkoj, baš pre pet godina i platila ga po toj ceni. Kaže da su u tom periodu agenti bukvalno vukli za rukave naše građane i nudii stanove.

- U to vreme, nije bilo ovako novih zgrada, bili su objekti koji su morali komplet da se renoviraju, što izađe još minimum 15.000 evra. Međutim, sa ove distance, bila je to dobra odluka - kaže nam B.S. (50).

Danas, ona svoj apratman u Nei Kalikratiji izdaje, a za vreme sezone, navodi nam, može da zaradi nekoliko hiljada evra.

2014. godine u Grčkoj je usvojen zakon da stanovi mogu da se izdaju pojedinačno, pa tako sada imamo situaciju da Srbi u Grčkoj izdaju stanove Grcima. 

Svi oni koji su uložili od 2011. do 2017. kada su cene počele naglo da rastu, sada imaju na neki način grumen zlata, i stanove mogu da prodaju za duplo veće cifre.

Najjeftinija je i dalje Solunska regija, a Nea Kalikratia je na oko 40 kilometara od tog grada. Nekada je bilo malo ribarsko selo, dok je danas turističko naselje sa bogatom ponudom hotela.

Odlikuju je prelepa peščana plaža, veliki broj prodavnica, supermarketa, restorana i taverni, kafića i barova uz više nego ljubazne domaćine.

Procedura kupovine stana 

 

Procedura kupovine stana razlikuje se u Srbiji u Grčkoj. U Grčkoj se porez plaća pre kupovina nepokrtenosti, a ceo proces završava se relativno brzo i efikasno preko agencije.

Postoji katastarski broj tog stana i detaljan opis gde se on nalazi, tako da ne može da se dogodi da kupite pogrešan stan ili da se on proda dva puta, što se dešavalo u Srbiji.

Porez u Grčkoj u većini mesta, iznosi 3 evra po kvadratu. Tako ljudi iz Srbije, kao što su nekada ulagali u vikendice, sada ulažu u stanove na moru, gde odlaze na produženi vikend i za praznike, pored letovanja.

Kažu da ono što je nekada bio stvar prestiža, danas je ozbiljan biznis za naše ljude.

Video: Grčka zainteresovana da otvori granicu za građane Srbije

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>