• 19

Vikendice s pogledom na Dunav vrede kao stan na Vračaru: Neke imaju samo 24 kvadrata

Trenutno je na snazi klasičan ekonomski model: Zakon ponude i potražnje, koji "gura" cene naviše

  • 19
kuća

Foto: Freepik

"Kuće u Srbiji nikad nisu bile skuplje!" Koliko često čujete ovu rečenicu poslednjih dana? Traže se stanovi, vikendice, čak i vrlo male kuće i zemljišta van grada - bilo kakvo "parče" za povremeni boravak ili stanovanje.

Objasnili smo kako funkcioniše ekonomski model kada potražnja nadmašuje ponudu, što se upravo sada dešava, ali je ipak neverovatno da nekretnine u našoj zemlji toliko poskupe za manje od 18 meseci.

Ako je vaša kuća na prodaju uknjižena i legalizovana, te ima veće dvorište, ako je okružena zelenilom, odvojena ogradom od susedne kuće, udaljena od ostalih i, po mogućstvu, ima bazen - slobodno možemo reći da imate "robu za svakog kupca", bez obzira na kvadraturu, uređenost ili lokaciju.

Ali, ono što posebno pravi razliku, i diže cene u nebesa, jeste vikendica nadomak reke/jezera, ili konkretno Dunava. U toku je masovna prodaja takvih objekata.

Neke kuće s pogledom na ovu evropsku reku imaju cenu kao stan na Vračaru ili u centru Beograda, a dobro je poznato kako se u tim prestoničkim kvartovima kreću cene. Dakle, oglašena je vikendica od realnih 80, ali uknjiženih svega 24 kvadrata, za malo iznad 41.000 evra.

Imajte u vidu da prilikom kupovine uvek treba gledati na koliko kvadrata je nekretnina uknjižena - to je ono što se obračunava zarad formiranja krajnje cene. Prednost pri navođenju cene je i plac, po mogućstvu ravan i funkcionalan, kao i barem jedan pomoćni objekat.

Banstol je takođe popularan u poslednje vreme, a reč je o fruškogorskom naselju, smeštenom na tromeđi sremskih opština, Inđije, Iriga i Sremskih Karlovaca i nadomak manastira Krušedol.

kuća

Foto: Freepik

U njemu se prodaje, kako kažu, "vikendica za uživanje" od 45 kvadrata za čak 80.000 evra. To znači da je cena po kvadratu malo manja od 1.800 evra. Još jednom podsećamo da je prosečna cena m2 u Beogradu, ako govorimo o novogradnji, tačno 1.981 evro, mada ima naznaka da bi cena mogla da poraste u dogledno vreme.

S druge strane, možete naći vikendice u solidnom ili čak vrlo dobrom stanju, ali po znatno nižoj ceni. Prodaje se nekretnina od 60 m2, u okolini Inđije, za nepunih 37.000 evra. Ipak, ono što u startu diže cenu, ali i fokusira pogled potencijalnih kupaca kada gledaju oglase jeste opis: Kuća s pogledom na Dunav.

Sava takođe nije zapostavljena. Za određeni splav/kuću na toj reci, od 75 kvadrata i samo jednom sobom, potrebno je izdvojiti blizu 90.000 evra. Još bolji "dogovor" je kuća u Čortanovcima, od 82 kvadrata, koju prodaju za samo 38.000 evra.

Ali zato, "vikend kuća blizu bazena", kako piše u oglasu, od 59 kvadrata, ceni se čak 135.000 evra. Dodaje se da u stvarnosti ima oko 130 m2. Popularni su i opisi kao što su "kuća sa sopstvenim izvorom pitke vode" ili kada je naznačeno koliko je nekretnina udaljena, recimo, od Novog Sada ili Beograda.

Ako u opisu oglasa naznačite i da je vikendica renovirana, to takođe utiče na popularnost jer, za razliku od stana, kupci više vole gotovo kuću. U drugom slučaju, manje im smeta da kupe stambenu jedinicu u izvornom stanju pa da je preuređuju po svom nahođenju.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    20. jul 2021 | 09:18

    Na Vračaru već 25 godina ne žive beograđani, cene dižu kulovi koji dolaze u Beograd i kupovinom nekog ćumeza na Vračaru po basnoslovnoj ceni misle da kupuju status.Auto mogu da parkiraju u Mladenovcu.

  • Gandra

    20. jul 2021 | 08:56

    Ja imam vikendicu u blizini dunava kod beske. Koliko god da zvuci lepo, tesko je izboriti se sa insektima. Trenutno je invazija smrdibuba kao u horor filmovima. O komarcima da ni ne pricam

  • Gejak

    20. jul 2021 | 08:54

    Svi se odjednom primili na prirodu..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>