• 18

Kako će izgledati lux stanovi Dejana Stankovića na Slaviji: Biće petosobnih ali i mesto za portira

Kompanija raspisala arhitektonski konkurs za nove zgrade u centru Beograda

  • 18
Beograd, Miticeva rupa

Foto: A. Nalbantjan, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Kompanija Maison royal u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za područje između Slavije i Manježa. Konkurs je otvoreni, anketni, jednostepeni, međunarodni i anonimni, a radovi treba da ponude rešenje za deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu.

Izabrana rešenja predstavljaće osnov za formulisanje planskog rešenja i izradu urbanističko - planske dokumentacije za ovo područje, navodi se u konkursu.

Podsetimo, kako je ranije objevljeno, u centru Beograda, na potezu između trga Slavije i parka Manjež, gradiće se višespratne zgrade namenje za stanovanje i poslovni prostor. Prema elaboratu koji je izradila firma Stefial d.o.o, a koja je u vlasništvu bivšeg fudbalera i sadašnjeg trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića, namena za ovo područje je da se ono razvije u novi, polifunkcionalni centar grada.

Telegraf Biznis je svojevremeno do detalja razgovarao sa glavnim gradskim urbanistom Markom Stojčićem upravo o ovoj lokaciji u centru grada, kada je otkrio detalje o problematici ove parcele i kako bi u budućnosti mogla ona da izgleda.

Šta će se graditi na Slaviji, kako je u konkursu navedeno, stanovanje, tradicionalno zastupljeno na ovom prostoru, u skladu sa aktuelnim statusom lokacije u tkivu grada, treba planirati u kategoriji višeg nivoa stanovanja, uključujući i apartmansko i luksuzno stanovanje. Ulazni, holski prostor dimenzionisati i koncipirati u skladu sa karakterom višeg standarda stanovanja i sadržajima koje ovaj prostor podrazumeva, uključujući i "radno mesto" portira.

Slavija, Stankovic

Foto: Printscreen

Predviđena struktura stanova treba da obuhvati dvosobne stanove (oko 15%), trosobne stanove (oko 35%), četvorosobne stanove (oko 35%) i petosobne stanove (oko 15%), pri čemu dvosoban stan podrazumeva površinu od oko 60 m2, trosoban oko 100 m2, četvorosoban oko 140 m2 i petosoban stan površinu od oko 200 m2.

Na poslednjoj etaži predvideti isključivo stanove višeg kapaciteta – strukture četvorosobnih i petosobnih, a svaki stana obavezno uključuje terasu, lođu ili balkon. Uzevši u obzir poziciju bloka koja omogućava veze sa parkovskom celinom Manjež i pjacetom trga Slavija, kao i potencijal njihovog međusobnog povezivanja, preporučuje se organizacija parternog uređenja - otvorenih prostora, pešačkih tokova i zelenih površina bloka, kao otvorenog gradskog prostora u režimu javnog korišćenja.

Slavija, Dejan Stanković, firma

Ovako trenutno izleda deo kod Slavije gde je planiran novi kompleks firme Dejana Stankovića; Printskrin: Google.com/mapsPrintskrin: Google.com/maps

Poželjno je planirati pasaže kojima će se omogućiti komunikacija i javno korišćenje unutarblokovskog prostora.

Kolske pristupe kompleksu, uključujući i ulaz/izlaz u podzemnu garažu predvideti isključivo iz ulica Svetozara Markovića i Kralja Milutina, i to tako da je primarani pristup iz Svetozara Markovića.

Rok za podnošenje konkursnih radova je 4. oktobar 2021. godine.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arhitektica

    Pa njegova firma gradi one bele stilske zgrade po Vracaru. I ova ce biti u tom duhu.... Eh beograde... Eh srbijo... Eh muvacino

  • Bhm

    Samo neka zida a trenerski posao neka ostavi trenerima.

  • branko

    Šta god da naprave na tom mestu, dominiraće zgrada NBS, koja je arhitektonski i urbanistički promašaj. Krajem osamdesetih ta parcela je bila planirana za zelenu površinu koja bi u stvari bila nastavak manješkog parka.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke