• 18
 ≫ 

Kako će izgledati lux stanovi Dejana Stankovića na Slaviji: Biće petosobnih ali i mesto za portira

 ≫ 

Kompanija raspisala arhitektonski konkurs za nove zgrade u centru Beograda

  • 18
Beograd, Miticeva rupa Foto: A. Nalbantjan, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Kompanija Maison royal u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za područje između Slavije i Manježa. Konkurs je otvoreni, anketni, jednostepeni, međunarodni i anonimni, a radovi treba da ponude rešenje za deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu.

Izabrana rešenja predstavljaće osnov za formulisanje planskog rešenja i izradu urbanističko - planske dokumentacije za ovo područje, navodi se u konkursu.

Podsetimo, kako je ranije objevljeno, u centru Beograda, na potezu između trga Slavije i parka Manjež, gradiće se višespratne zgrade namenje za stanovanje i poslovni prostor. Prema elaboratu koji je izradila firma Stefial d.o.o, a koja je u vlasništvu bivšeg fudbalera i sadašnjeg trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića, namena za ovo područje je da se ono razvije u novi, polifunkcionalni centar grada.

Telegraf Biznis je svojevremeno do detalja razgovarao sa glavnim gradskim urbanistom Markom Stojčićem upravo o ovoj lokaciji u centru grada, kada je otkrio detalje o problematici ove parcele i kako bi u budućnosti mogla ona da izgleda.

Šta će se graditi na Slaviji, kako je u konkursu navedeno, stanovanje, tradicionalno zastupljeno na ovom prostoru, u skladu sa aktuelnim statusom lokacije u tkivu grada, treba planirati u kategoriji višeg nivoa stanovanja, uključujući i apartmansko i luksuzno stanovanje. Ulazni, holski prostor dimenzionisati i koncipirati u skladu sa karakterom višeg standarda stanovanja i sadržajima koje ovaj prostor podrazumeva, uključujući i "radno mesto" portira.

Slavija, Stankovic Foto: Printscreen

Predviđena struktura stanova treba da obuhvati dvosobne stanove (oko 15%), trosobne stanove (oko 35%), četvorosobne stanove (oko 35%) i petosobne stanove (oko 15%), pri čemu dvosoban stan podrazumeva površinu od oko 60 m2, trosoban oko 100 m2, četvorosoban oko 140 m2 i petosoban stan površinu od oko 200 m2.

Na poslednjoj etaži predvideti isključivo stanove višeg kapaciteta – strukture četvorosobnih i petosobnih, a svaki stana obavezno uključuje terasu, lođu ili balkon. Uzevši u obzir poziciju bloka koja omogućava veze sa parkovskom celinom Manjež i pjacetom trga Slavija, kao i potencijal njihovog međusobnog povezivanja, preporučuje se organizacija parternog uređenja - otvorenih prostora, pešačkih tokova i zelenih površina bloka, kao otvorenog gradskog prostora u režimu javnog korišćenja.

Slavija, Dejan Stanković, firma Ovako trenutno izleda deo kod Slavije gde je planiran novi kompleks firme Dejana Stankovića; Printskrin: Google.com/mapsPrintskrin: Google.com/maps

Poželjno je planirati pasaže kojima će se omogućiti komunikacija i javno korišćenje unutarblokovskog prostora.

Kolske pristupe kompleksu, uključujući i ulaz/izlaz u podzemnu garažu predvideti isključivo iz ulica Svetozara Markovića i Kralja Milutina, i to tako da je primarani pristup iz Svetozara Markovića.

Rok za podnošenje konkursnih radova je 4. oktobar 2021. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo kazem

    21. jul 2021 | 12:27

    Znači to je cena trenera Crvene Zvezde

  • m

    21. jul 2021 | 12:07

    Jel bas neophodno da se rusi sve i svugde gradi u istom stilu : beton,staklo....

  • Mladen

    21. jul 2021 | 12:47

    Džaba zlato i dukati plaču nekad i bogati . Bogu se na istinu ode skrštenih ruku , šta vredi ta ne spava u svim apartmanima ,opet je isti smrtnik kao i svi mi . Treba biti Srbin , Svetosavlje sprovoditi , ovo je megalomanija na delu i put u propast!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>