• 2

Jedan deo centra Beograda vredi posebno: 18 kvadrata košta 60.000 evra, a ovo najviše diže cenu

Naši sugrađani su navikli na buku, gužvu i užurbani saobraćaj, posebno u centralnim ulicama, ali ima izuzetaka... Možete živeti i u srcu grada, i izolovani u svom komforu, a to ima svoju cenu

  • 2
Obilićev venac

Foto: Shutterstock

Prodaja stanova je poslednjih meseci možda najunosniji biznis kod nas, jer je potražnja i dalje izraženija od ponude, i to dosta. Nemaju svi isti budžet, ali oni koji mogu da biraju - neretko biraju upravo ovaj deo prestonice.

Jeste centar, i to "suvi", ali i nije. U njemu ćete zaobići brojne sugrađane i turiste koji svakodnevno "u hordama" prolaze Knez Mihailovom ulicom, a opet - sve vam je blizu, sve je dostupno i svuda možete peške.

Pogađate, govorimo o čuvenom Obilićevom vencu, gde je kvadrat dostigao čak 4.500 evra u nekim situacijama. Kao posebna prednost izdvaja se "pogled na pešačku zonu", budući da ni tu, svakako, nisu sve nekretnine isto orijentisane. U ovom slučaju, viši sprat može biti bonus.

U ovom momentu, na prodaju je ne tako mali broj stanova, a nekretnina od svega 18 kvadrata vredi čak 55.000 evra, što znači da je cena po metru kvadratnom malo iznad 3.000 evra. Ide se i korak dalje: prodaje se mini stan iste kvadrature za 59.900 evra (cena po m2 iznosi više od 3.300 evra).

Na Obilićevom vencu ima priličan broj tako malih nekretnina, od 18 kvadrata, a cene su konkurentne, uglavnom se kreću na nivou od 3.000 evra.

Takođe, u ponudi je garsonjera veličine 28 m2 koja košta 99.000 evra (cena po kvadratu 3.500 evra). Dakle, iz ovoga je dovoljno jasno koliko je Obilićev venac na ceni. Pre svega, zašto se nalazi u samom srcu Beograda, a ušuškan je, lepo uređen, sa pešačkom zonom.

Ušuškan i komforan život u centru ima svoju cenu

 

Beograđani su navikli da "žmure" na jedno oko kada kupuju stanove, tj. svesni su da ne mogu sve kockice da se slože, ako imaju ograničen budžet - što je slučaj sa većinom. To znači da će možda kupiti stan iz novogradnje, moderan i adekvatne veličine, ali na samoj ulici gde prolaze autobusi, ili bez terase/lifta.

balkon, terasa

Foto: Freepik

Investirati u nekretninu u centru je uvek pametno, jer cene ne padaju. Mogu samo dodatno da rastu. U oglasima za stanove koji su pozicionirani tako da gledaju na pešačku zonu Obilićevog venca, obično ćete naći reč "retko u ponudi", jer takvih nema mnogo. Trenutno se prodaje nekretnina od 60-ak kvadrata za 235.000 evra.

Ako mislite da je 3.000 evra po kvadratu već dovoljno visoka cena, tu nije kraj. Cifre idu i do 4.500 evra, kao što je slučaj s jednim stanom od 67 kvadrata koji je procenjen na skoro 300.000 evra. Stan se nalazi na 7. spratu od osam, što je u ovom kontekstu vrlina - jer se sa terase pruža pogled na centralnu zonu za pešake.

S druge strane, opšte je poznato da su obično najtraženiji 2. i 3. sprat, ako zgrada ima lift, mada i 1. sprat dobro prolazi. Mimo pogleda s balkona, visine i kvadrature, na ceni je i salonac, kao tip nekretnine.

Salonski stanovi su sve ređi u Beogradu.

Tačnije, sve i da se njihov broj nije menjao, vremenom je došlo do dominacije novih kvartova, modernih zgrada i stambenih jedinica, što dodatno stvara utisak da su salonci raritet. Kada kupujete stan u centru, obratite pažnju i na one koji dolaze s parking mestom, jer je to uvek ogromna prednost.

Video: Šta se dešava ako stanari ne ispunjavaju obaveze prema upravniku?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    5. avgust 2021 | 09:30

    Stalno potencirate neki haos na trzistu nekretnina i time stvarate skoro paniku a i skok cena po kvadratu a i nije bas kako vi to pisete , i ne unosite paniku vise , dosta je pa ce se trziste samo sloziti i krenuti dalje !

  • Mile

    5. avgust 2021 | 09:31

    Begaj bre !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>