• 0

Vlasnik nekretnine iz komšiluka juri rekord: Prodaje 29 kvadrata za 1,35 miliona evra

U slučaju da se svi odreknu prava prečeg otkupa, vlasnik prostor može prodati drugom kupcu, ali cena ne sme biti niža od one koja je ponuđena Gradu

  • 0
Split Ivana

Foto: Ivana Kovačević

Mali poslovni prostor na Obali Hrvatskog narodnog preporoda, broj 5, gde kojem je smešten jedan kafić, mogao bi da obori zanimljiv rekord.

Naime, odricanjem prava prečeg otkupa na poslednjoj sednici Gradskog veća Splita, na tržištu nekretnina našao se dosad najskuplji kvadrat na Rivi.

Grad je imao priliku da otkupi tu nekretninu za iznos od čak milion i 350 hiljada evra, a kako je reč o prostoru od 29,04 m2 - dolazimo do impresivne cene kvadrata, koja iznosi čak 46.487 evra, piše Slobodna Dalmacija.

Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, vlasnik koji namerava da proda zaštićeno kulturno dobro, poput ovog prostora, dužan je prvo da ga ponudi Republici Hrvatskoj, Županiji i Gradu.

U slučaju da se svi odreknu prava prečeg otkupa, vlasnik prostor može prodati drugom kupcu, ali cena ne sme biti niža od one koja je ponuđena Gradu. Dakle, gotovo 350.000 kuna po metru ili za više od deset miliona i sto hiljada kuna, koliko bi potencijalni kupac trebalo da izdvoji za ceo prostor.

Ukratko, 29 kvadrata nudi se za 1,35 miliona evra.

Budući da je reč o izuzetno visokoj ceni kvadrata, hrvatski portal je potražio mišljenje stručnjaka na tom području, Jasminke Biliškov, vlasnice agencije za nekretnine, koja je ujedno i zamenica predsednika Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj privrednoj komori, a u Splitu je predsednica tog istog udruženja.

Kaže da se do sada nije susrela s tako visokim iznosom kvadrata.

Split Ivana

Split / Foto: Ivana Kovačević

- Mislim da je najveći iznos poslovnog prostora na Rivi prodat za 25.000 evra po kvadratu, nisam čula da je neki prostor na toj lokaciji prodat za veću cenu. Ali, ako su vlasnici u pravu prečeg zakupa ponudili Gradu nekretninu za te silne novce, verujem da već postoji kupac budući da sada ne smeju da prodaju taj prostor ispod pomenute cene - rekla je i istakla da je Riva unikatna.

Premda je reč o neverovatno visokoj ceni kvadrata, navodi da je kupovina poslovnog prostora na toj lokaciji "kao da ste sebi kupili nešto najdragocenije".

- Onaj ko sebi to može da priušti, možda će radije kupiti takav prostor nego držati novac u banci. Na kraju, sigurna sam da će mu se vrlo brzo isplatiti, ako ne kroz deset, onda kroz 15 godina. Ipak, cena je zaista enormna - dodaje.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>