• 23

Za ove stanove u Beogradu nećete morati bubreg da prodate samo za učešće: Sve o jeftinim stanovima

Poznate prve tri lokacije za buduće jeftine stanove za građane koji su spremni da plate do maksimalno 1.500 evra po kvadratu

  • 23
Jeftini stanovi u Beogradu, Biznis grafika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Jagma za stanovima u Srbiji, a pre svega u Beogradu, ne jenjava, a tradicionalno se najviše traže manji stanovi i oni koji se ne cene više od 2.000 evra koliko je trenutno prosek u Beogradu.

Prosečna cena stanova u novogradnji u prvom polugodištu je iznosila 179. 852 dinara a cene su se kretale od 53. 382 dinara po metru kvadratnom, koliko je kvadrat koštao u Bujanovcu do 373.406 dinara u beogradskoj opštini Savski venac. Najskuplji kvadrati su prodati i na Novom Beogradu.

Činjenica je međutim, da većina naših građana ne može da priušti stan, za tu cenu, ni preko kredita. Kako procene govore, da bi građanin Srbije kupio stan veličine 70 kvadratnih metara u proseku su mu potrebne 15,2 godišnje bruto plate.

Upravo zbog toga, uskoro će za mnoge biti olakšan put do krova nad glavom. Marko Stojčić, glavni gradski urbanista u razgvoru za Telegraf Biznis najavio je gradnju jeftinih stanova.

Cilj je da se obezbede građani koji ne mogu da priušte skupe stanove i kuće i to što će se omogućiti uslovi za izgradnju svih kategorija nekretnina.

Koliko bi mogao da košta kvadrat jeftinog stana?

 

Stojčić nam otkriva i da bi cena tog kvadrata mogla da bude od 1.300 evra. Ukazuje da je važno razdvojiti da konačno, jeftini stanovi ne podrazumevaju samo stanove za "bezbednjake", već je sada reč o nepokretnostima za sve građane.

- U ovom slučaju ne pričamo o stanovima gde bi investitor bila Republika Srbija ili Grad Beograd, u smislu da neko dotira nešto. Ovde govorimo o nečemu što se zove socijalno ravnopravan urbanizam. On podrazumeva da grad kroz svoje planske dokumente obezbedi moguću gradnju na lokacijama koje nemaju ili ne mogu da dostignu cenu koja je danas prosečna u Beogradu - kaže Stojčić za naš portal.

Prema njegovim rečima, to je opravdano jer je u našoj zemlji, naročito u prestonici, najveći i jedini deficit stanova upravo u segmentu najjeftinijih odnosno,  za one građane čija kupovna moć ne može da isrpati trenutne cene kvadrata. Uglavnom su to ljudi koji nemaju visoke plate, privatne kompanije, ne rade u IT sektoru, ili nekom sličnom visoko plaćenom.

Nekoliko lokacija već ima uslove za gradnju takvih stanova, a to su pre svega Makiško polje i leva obala Dunava. Kako saznajemo, u prvoj fazi biće uključena Krnjača, ali i još neki delovi Borče i Ovče.

Investitorima manji troškovi

 

- Planskom dokumentacijom Grad je za nekoliko većih lokacija, kao što je Makiško polje, obezbedio mogućnost izgradnje takvih stambenih objekata. Verujemo da je lokacija na Makišu idealna, dok je leva obala Dunava donekle realizovana ali ima prostora da sezgrade delovi Ovče, Borče i Krnjača. Potenciramo Makiško polje jer krećemo izgradnju metro sistema, čime se dodatno diže kvalitet lokacije odnosno njena povezanost - rekao je on dodajući da se gradi se i jedna velika saobraćajnica koja će povezati Čukaricu i metro čime će se motivisati vlasnici privatnih parcela da krenu u urbanizaciju.

Na pitanje da li već ima zaniteresovanih investitora, glavni gradski urbanista odgovara potvrdno. U startu manji troškovi, navodi, biće motiv da mnoge građevinske kompanije.

- Sigurno da ima i sigurno će prepoznati šansu. Ne mogu svi investitori da prave skuplje stanove od proseka niti to većina građana može da priušti, tako da uvek grade ono što se traži - govori Stojčić.

Iako se cene nekretnina u Beogradu određuju prema tržištu, očigledno je da postoji interesovanje bez obzira na visoke cene. Ta cena, očekivano, za ove stanove morala bi da bude konkurentna.

- Iz moje perspektive, cena tih stanova mogla bi da bude od 1.300 do 1.500 evra, što je s jedne strane tržištu prihvatljivo, a s druge strane što bi investitorima bilo isplativo. tj da mogu da ostvare profit na tim lokacijama gde i cena parcela nije visoka, a gde bi imali manje troškove izgradnje- rekao je Stojčić za naš portal.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaa

    17. septembar 2021 | 20:32

    Jeftin stan 1500 €,sta je sa vama?

  • Zeljko

    17. septembar 2021 | 20:55

    Ovca je bliza Marsu, nego Beogradu

  • DARKO 100%

    17. septembar 2021 | 20:16

    Ja cu da napravim kucu na drvetu i da zivim u centru Beograda,kao Tarzan,ćitu Bogu hvala imam ,fali mi samo Dzejn😉

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>