• 1
 ≫ 

Kupili ste mali stan, a treba vam prostrana dnevna soba? Ovi trikovi su večiti trend

 ≫ 

Primarna stvar koju treba zapamtiti prilikom dizajniranja male sobe je da svi tonovi treba da dolaze iz iste palete boja

  • 1
Dnevna soba stan enterijer Foto: Shutterstock

Ljudi iz različitih razloga biraju manje stanove, pri čemu su garsonjere tradicionalno na ceni, ali jedno je sigurno: nikome ne prija skučen prostor. To se posebno odnosi na one delove stana u kojima boravimo najviše, i to aktivno, kao što je dnevna soba.

Možemo reći da su najtraženije nekretnine one koje imaju do 50/55 kvadrata, kako zbog niže cene u odnosu na veće stanove, tako i zbog lakše prodaje kasnije.

S druge strane, svakako da na cenu dosta utiču i lokacija, spratnost, uređenost stana, te se tako manja nekretnina u centru daleko više od ceni od dupleksa na obodu grada.

Ali, to sada nije tema. U kontekstu manjeg životnog prostora, u kojem svaki kutak treba urediti tako da bude maksimalno iskorišćen, funkcionalan i lep, kako učiniti da dnevna soba izgleda vizuelno veće?

Stručnjaci nude razna rešenja koja uključuju bele plafone, podove od svetlog drveta, velike prozore. Krenimo redom...

Birajte jednostavnu šemu boja

Primarna stvar koju treba zapamtiti prilikom dizajniranja male sobe je da svi tonovi treba da dolaze iz iste palete boja - stvarajući tako "protok" kroz prostoriju. Naglasak je na kompaktnosti, a preporuka eksperata je da se držite monohromatskih boja kada je reč o dnevnom boravku. To znači dodavanje crne ili bele na jednu te istu boju. Dodavanjem crne ili bele, kao i bilo koje nijanse sive između njih, smanjuje intezitet, dok boja ostaje ista. To ne znači da vaša dnevna soba treba da bude monotona, već samo da se držite iste palete tonova.

Dnevna soba stan enterijer Foto: Shutterstock

Koristite boje, ali mudro

Stvaranje vizuelno veće i svetlije dnevne sobe ne znači da ne možete imati boje, iako bi trebalo da se držite iste šeme. Tamna nijansa na vašim zidovima "zatvara" prostor, dok mu ona svetlija i živopisnija, poput koralne, vraća svežinu. Koristite belu boju na drvenim predmetima i lajsnama, a u odnosu na zavese - roletne su bolja opcija. Takođe, savet je da budu bele. Isto važi i za komade nameštaja, poput stolova, kauča itd.

Odlučite se za lepe teksture

Da bi omanja dnevna soba izgledala veće, poželećete da sredite nered, ali imajte na umu da nije poenta ni u tome da prostor izgleda 100% minimalistički, tj. sterilno. Umesto toga, birajte raskošne teksture koje vizuelno ne "guše" prostor. Neki od primera su: prostirke od ovčije kože, reljefni drveni komadi, podne pločice u službi parketa, zatim "pufnasti" jastuci, mekane kožne fotelje u svetlim bojama.

Ogledala čine čuda

Ovaj komad nameštaja može vizuelno da proširi svaku sobu, ako ga postavite pravilno. Zapravo, ogledalo odbija svetlost od prozora i reflektuje sve natrag, a ono što vam je posebno važno u stanu koji je mali - jeste prirodna, sunčeva svetlost.

Video: Kako se pravi sedalica vredna minimum 3.000 dinara: Red milovanja vune, red vode i sapuna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>