• 0

Šta nude 4 top srpske planine ove godine: Koliko je noćenje u kućama za odmor?

Kopaonik tradicionalno biva sve više popunjen kako ulazimo u zimske mesece, pri čemu je konkurencija sve veća. Da li su cifre već počele da "divljaju"?

  • 0
zima, cozy home

Foto: Freepik

Duboko smo zagazili u oktobar, praktično već pravimo planove za novembar, i vreme je da se malo pozabavimo zimskim odmorom. U nekim izlozima radnji već nailazimo na novogodišnje ukrase... Dakle, zima je tu.

Uveliko se traže planinske kuće za odmor. Iako njihova popularnost ne jenjava maltene tokom cele godine, neki termini su, ipak, udarni: maj-avgust i novembar-januar. Kada je reč o hladnijim mesecima, oni koji mogu na odmor u novembru, radije biraju taj mesec nego dane oko praznika, kako bi izbegli gužvu.

Proveravali smo kakve su trenutno cene izdavanja kuća na našim najpoznatijim domaćim planina, kao što su Stara planina, Kopaonik, Tara i Zlatibor.

Čuvene brvnare odaju utisak prave zimske idile, kao iz romantičnih filmova, te ne čudi što ih prati i "jača" cena, posebno ako su dobro opremljene. Stara planina definitivno ima šta da ponudi, a akcenat je na Crnom vrhu. Trenutno je u ponudi kuća za odmor koja košta 90 evra/noć, a u oglasu se navodi da mimo standardnih prostorija, ima i dvorište s ljuljaškom i roštiljom.

Kopaonik tradicionalno biva sve više popunjen kako ulazimo u zimske mesece, pri čemu je konkurencija sve veća i veća. Mimo hotela, ova planina nudi prave planinske kuće, ali i apartmane. U poslednje vreme je ekspanzija kupovina stanova na Kopaoniku, upravo radi izdavanja. Vlasnici neretko potpisuju ugovore s određenim agencijama/investitorima, koji tokom cele godine održavaju prostor i dočekuju goste, ali svakako uzimaju određen, ne tako mali procenat za tu uslugu.

Sve u svemu, sudeći po oglasima možemo videti da je cena često stvar dogovora, dok ima i onih fiksnih. Kako je ova lokacija izuzetno posećena, vlasnici nemaju potrebu da "trguju" s cenama. Trenutne cene su od 40 do 120 evra za noć u kući za odmor, te možemo zaključiti da je neki prosek 60-70 evra.

Semeteško jezero, Kopaonik

Semeteško jezero, Kopaonik / Foto: Shutterstock

Šta reći o Zlatiboru što već nije rečeno? Ovo mesto, koje više liči na gradić nego na planinu, vrvi od turista tokom svih 12 meseci u godini. Gradi se punom parom, i kad god posetite Zlatibor - radovi su u toku, nailazite na šljunak i bagere. Ima hotela, kuća, a pre svega apartmana. Oni su dobro opremljeni, od standardnih do luksuznih, a njihovo izdavanje odavno je postalo izuzetno unosan posao.

Ipak, ovaj put fokusiramo se na kuće za odmor, koje u proseku koštaju 35 do 60 evra za noć, mada ima i jeftinijih varijanti za oko 15 evra. Imajte svakako u vidu da ovo nije špic sezona, te smo tako naišli i na kuću za koju vlasnici traže svega 6 evra/noć. Nalazi se u Vojvođanskoj ulici, koja je relativno blizu centra i jezera.

I Tara ima "svog konja za trku", te tako cenama i ponudom može da parira prethodnom istaknutim planinskim biserima naše zemlje. Njena divljina privlači sve ono kojima je Zlatibor previše bučan i urbanizovan, a Kopaonik preskup i "elitan". A kakve su cene?

Vile na Tari koštaju i oko 100 evra za noć, a sve naravno zavisi od konkretne lokacije, uređenosti, kvadrature, veličine. Svakako ćete moći da iznajmite i pristojnu kuću za odmor za 35 do 40 evra za noć, a u mnogima oglasima je naznačeno da je cena stvar dogovora.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>