• 13
 ≫ 

Od 4.500 stigli do 10.000 evra: Kako izgleda renoviranje stana usred "divljanja" cena?

 ≫ 

Jedna Beograđanka kaže da se cene usluga njenog pouzdanog majstora nisu menjale, ali su neke vrste materijala poskupele do tri puta...

  • 13
krečenje, renoviranje

Foto: Freepik

Mesecima unazad svedoci smo dramatičnog rasta cena nekretnina, ali i građevinskog i svakog drugog materijala, neophodnog za opremanje nekretnine, odnosno sklapanje i proizvodnju nameštaja i kućnih elemenata.

- Kontaktirala sam majstora radi renoviranja stana, a početna dogovorena cena je bila 4.500 evra, mada je bilo reč o gruboj proceni radova. U međuvremenu, pošto je stari stan, menjali smo neke dovode, kanalizacione cevi, struju, pa je suma vremenom rasla. Menjali smo i stare prozore, a samim tim i roletne... Na kraju smo rešili da zamenimo i veći deo kupatila, zatim vrata. Sve skupa, radovi su na kraju izašli na 10.000 evra, za stan od 50-ak kvadrata - priča nam Lj.T. (59) iz Beograda i dodaje:

"Tačno je da smo imali dodatne izmene u toku rada, ali svakako ne toliko da bi cena bila više nego duplirana. Ono što je činjenica jeste da je materijal veoma poskupeo".

- Pritom, imali smo sreće s majstorom, koji mi je dao sve račune i specifikacije, za razliku od nekih majstora koji samo "lupe" cenu, jer im se može. Znaju da su traženi, a ljudi sada masovno sređuju/kupuju stanove - kaže ova Beograđanka.

Dalje ističe da se i sama uverila u "divljanje" cena sirovina, i to na stovarištu pločica, koje je praktično najjeftnije.

- Kada im ostane malo robe na zalihama, onda spuste cenu. Najjeftinije pločice smo platili 1.000, a bile su 1.800 dinara. Majstor mi je rekao da je maltene sve poskupelo, do 3 puta čak, a pre svega blokovi, kablovi, ugradni elementi... - dodaje Lj.T.

I tu nije kraj priči o ulaganju u nekretnine...

- Usput, rešila sam da renoviram i vikendicu, jer sada imam novac na gomili od prodaje starog stana, pa sam htela da iskoristim priliku. Plan je bio da renoviramo podrum, tavan (tako da postane mesto za spavanje), PVC, kupatilo... Odustali smo od tavana, opet, zbog visokih cena i nedostatka novca u ovom momentu. Prvobitna cena za sve bila je 15.000, ali smo sa redukcijom radova tu cenu prepolovili. Ipak, verujem da je ova sadašnja prepolovljena cena nekada bila "puna" (pre pandemije), dok su cene materijala bile znatno niže - zaključuje naša sagovornica.

Video: Uradi sam: Srpski jutjuber oduševio svet sređivanjem terase za male pare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    29. oktobar 2021 | 08:27

    Kako to kada nema inflacije.

  • Majstor

    29. oktobar 2021 | 10:54

    Poskupelo gorivo, prehrambene namirnice, struja, porezi, pa još moramo i fiskalne kase da kupimo. Neće ni majstori više da rade po starim cenama

  • Marina

    29. oktobar 2021 | 09:05

    Renovirani smo stan sinu krajem 2019. Stan 40 kvadrata. Sve radjeno od poda do plafona i izmeštanje instalacije. Koštalo preko 10000e. Sad je svaka informacija pre a duvana pa i cene stana. Jedna je u ponudi, a nešto sasvim drugo posle dogovora.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>