• 4
 ≫ 

Nije sve u mnogo kvadrata: Zašto je nekad bolja investicija imati manju kuću?

 ≫ 

Tržište nekretnina "divlja", traže se razne vrste kuća i stanova, a ponajviše manji stanovi do 50 kvadrata... Kako je sa kućama?

  • 4
lux luksuzna malena kuća Foto: Shutterstock

Mesecima unazad pratimo kako cene u svetu nekretnina skaču, odnosno kako se trendovi menjaju, mada je trenutno tražen maltene svaki tip kuće ili stana. Doduše, i dalje prednjače stanovi do 50 metara kvadratnih, dok se vikendice traže malo slabijim intenzitetom.

Ako "patite" što nemate prostranu kuću s dvorištem, nekoliko soba i kupatila, uveravamo vas da ta opcija nije nužno najbolja. Naime, neki stručnjaci bavili su se time zašto i kako da uživate u malenom stambenom prostoru.

Ovo je 5 razloga zašto je manja kuća, nekad, bolja investicija, i ne samo u pogledu novca.

Lakše održavanje

Konkretno ova stavka štedi vam vreme, živce, ali i novac, posebno ako angažujete čistačicu koja naplaćuje po satu. Biće joj potrebno manje vremena da sredi manji nego veći prostor, te će i vaš trošak biti manji. Osim toga, vremenom ćete uvideti da kada imate manji stan ili kuću - nemate mnogo prostora za gomilanje stvari.

Manji trošak

Svakako, što je kvadratura manja - to je manja i cena, ako govorimo o sličnim nekretninama, na sličnoj/istoj lokaciji. Ne samo što je cena u startu niža, već su manje i cifre vezane za osiguranje, struju (zavisno od tipa grejanja), Infostan - ako postoji.

Osećaj slobode

Prema rečima stručnjaka, neretko se desi da što čovek poseduje više toga - više je "zarobljen" upravo od strane te imovine. Manji prostor vam može pružiti osećaj slobode, što uključuje i manje potrošenog vremena na sređivanje i održavanje kuće/stana.

selidba, useljenje, nošenje nameštaja, Foto: Shutterstock

Dekoracija

Logično, kada se ograničeni prostorom - potrebno vam je manje nameštaja i detalja. Problem s velikim kućama/stanovima je što mogu delovati prazno i hladno ako nisu dovoljno "popunjeni". Dakle, uz manje PVC prozora, komada nameštaja, tepiha, slika i ostalih detalja - svakako ste na novčanom dobitku.

Lakša prodaja

Iskustvo mnogih pokazuje da je danas lakše prodati manju kuću ili stan nego veće nekretnine.

Video: Praktičnost na delu: Ova soba može biti sve, od spavaće, trpezarije pa sve do gostinjske sobe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    1. novembar 2021 | 11:21

    Zivim u kuci i nikada ne bih menjala kucu za stan. Dvoriste i ta sloboda koju kuca pruza je nenadoknadiva. Od kad je pocela korona pogotovo su ljudi shvatili kako je zivot u zgradi i velikim gradovima otezavajuci. Imam drugaricu koja radi u solis nekretninama i kaze da je zadnjih godinu i po dana velika pomama za kucama u manjim mestima.

  • JJ

    1. novembar 2021 | 12:04

    Živim u kući od 350 kvadrata i nikada ama baš nikada je ne bih menjala za stan! Što se tiče sređivanja,lakše je srediti veći prostor koji nije prenatrpan nego malnji stan prepun svega i svačega neophodnog za život. Takođe ako sam imala novca za izgradnju i opremanje tolike kuće ,imam i novca da platim nekom jednom mesečno da je generalno očisti.

  • Maki

    1. novembar 2021 | 14:07

    Svako ima pravo da zivi gde hoce i moze. Sve ima prednosti i mane...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>