• 0
 ≫ 

Ovako izgleda Ilijina kuća iz snova: Renovirao je četiri godine, sve kako bi očuvao tradiciju

 ≫ 

U pitanju je porodična kuća koja je sagrađena 1952. godine

  • 0
etno kuća perlez

Foto: Privatna arhiva/ilovezrenjanin.com

Ilija Brankov (31) živi u Perlezu i radi kao mehaničar instalacija, a hobi mu je etno dekor.

Svoje umeće i znanje iz ove oblasti iskoristio je da renovira roditeljsku kuću, koja je nakon nekoliko godina za njega postala kuća iz snova. Kako kaže, najviše uživa u sedenju pored kamina iz kog se čuje pucketanje vatre.

Nauka i tehnologija su toliko napredovali da je danas kuću moguće sagraditi i za nekoliko dana, piše ilovezrenjanin.com. Za mnoge, savremeni način života, između ostalog, znači i upotrebu savremenih materijala za zidanje i opremanje doma.

Ipak, u poslednje vreme, čini se, da se polako povećava broj onih koji se odlučuju da se vrate tradiciji i prirodnim materijalima. Pre svega, cigli, drvetu, biber crepu… Tako svoje domove uređuju u etno stilu. Među njima je i Ilija.

- Želeo sam da moja kuća bude unikatna i skroz drugačija od drugih kuća. Rešio sam da radim sa starim i prirodnim materijalima. U pitanju je porodična kuća koja je sagrađena 1952. godine. Ja sam nešto dogradio i u potpunosti je renovirao. Da sve završim kako sam planirao trebalo mi je otprilike četiri godine - kaže Brankov i dodaje:

"Rad na kući je bio težak. Trebalo je rušiti određene zidove, plafon. Krov je komplet iznova rađen. Krenuo sam od grubih radova kao što su zidanje, cerklaža, rad na novom krovu. Nakon toga sam krenuo sa unutrašnjom dekoracijom i podziđivanjem sa starom ciglom u kombinaciji sa drvetom. Kuća se sastoji od sale za slavlja, trpezarije, kuhinje, hodnika, tri sobe, kupatila, dve terase. Ima i voćnjak i dvorište. Sređivao sam je za svoju dušu. Smatram da svaki čovek treba da ima neki kutak u kući gde će da sedne, opusti se i odmori. Ja to radim pored otvorenog kamina. Uživam uz zvuke pucketanja drveta i vatru. Kuću ne nameravam da iznajmljujem, osim za snimanje filmova i serija".

- Imam dosta ideja i ciljeva i kroz vreme ih polako i ostvarujem. Moje ideje su kuhinja i fotelje od starih buradi, fotelja od stalka stare singer šivaće mašine kao i lusteri od drvenih točkova. Sve sam uglavnom radio sam i na svoj način, jer nisam želeo da mi neko pokvari magiju i moju zamisao - objašnjava ovaj Vojvođanin.

Ističe i da je najteži deo posla bila priprema za renoviranje.

- Ali, kad čovek ima ideju nalazi i motivaciju da nastavi dalje. Najlakše mi je sad da založim vatru u kaminu. Nikada nije bilo trenutaka da sam hteo da odustanem, ali je bilo momenata kada sam zaustavljao radove. Problem su bili novac i hladno vreme. To sam prevazišao tako što sam podigao kredit i sačekao lepo vreme da nastavim sa radovima - dodaje.

Video: Sama napravila tendu i ogradu pa prošla upola jeftinije: Evo šta se sve može kada imaš dobru ideju

(Telegraf Biznis/Foto: ilovezrenjanin.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>