• 2

Mračne sobe nisu jedino što smeta stanarima: Vlada našla način da stane na put paprenim kirijama?

Vladajuća Socijalistička stranka mesecima je bila u konfliktu sa slabijim koalicionim partnerom, upravo oko ovog pitanja

  • 2
Soba stan drveni pod biljke biznis Foto: Shutterstock

Španija se ovih dana suočava sa izvesnim brojem izazova, pre svega, usled virusa korona i vakcinacije, ali ovu evropsku zemlju "drma" i stambena kriza.

Nedavno smo pisali o tome da se svaki deseti Španac žali jer živi u mračnom stanu, a prošlog oktobra je bilo reči o tome da sirotinja ilegalno naseljava napuštene zgrade, dok šest kvadrata iznajmljenog prostora košta čak 350 evra.

Sada je u centru zbivanja tema koja se direktno tiče stanodavaca i paprenih cena koje drže. Naime, španska vlada je signalizirala kako planira da se ozbiljno uhvati u koštac sa stambenom krizom u zemlji, jer je mnogo praznih stanova, usled visokih cena kirije.

U utorak je usvojen predlog zakona koji predviđa nagrade za stanodavce koji snize stanarine, ali i veće poreze za one sa više praznih domova.

Vladajuća Socijalistička stranka mesecima je bila u konfliktu sa slabijim koalicionim partnerom, Unidas Podemosom, upravo zbog ovog predloga zakona, ali je prošlog meseca konačno splasnula tenzija, u sklopu usvajanja proračuna za iduću godinu.

Tako je pre nekoliko dana Vlada Španije usvojila predlog zakona koji podrazumeva poreske podsticaje za vlasnike stanova koji su spremni da koriguju cene za barem 5 odsto, u zonama gde vlada velika potražnja za nekretninama.

Regulatorno telo može da proglasi veliku potražnju ako prosečno domaćinstvo troši više od 30% neto primanja na zakup stana ili za hipoteku/račune, tj. ako su cene nekretnina porasle više od pet posto.

Vlada predlaže povećanje stope povraćaja poreza sa 60 na 70 posto - onima koji prvi put stavljaju svoje nekretnine na tržište i iznajmljuju ih osobama uzrasta od 18 do 35 godina. Za veći povraćaj mogu biti kvalifikovani i oni koji stave svoje nekretnine na raspolaganje državi, u okviru programa subvencionisanja socijalnih stanova.

moderna soba, stan Foto: Freepik

Stopa povraćaja bi ostala nepromenjena za stanodavce koji su u poslednje dve godine preuredili ili poboljšali svoje stambene jedinice, a bila bi snižena na 50 posto za sve ostale. Osim toga, kako bi se rešio problem praznih stanova, osobe koje imaju više od četiri stambene nekretnine - morale bi da plaćaju veće poreze, ako bar jedan stan (ili više njih) ostane prazan dve godine.

Izuzetak su situacije kada se nekretnina renovira. Ideja ovog nacrta zakona je da se reši problem s manjkom cenovno dostupnog stambenog prostora. 

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A+

    7. novembar 2021 | 15:19

    Jel' bi mogao neko da mi kaze gde mogu da nabavim klub sto kao sa druge slike, ili slican? Hvala..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>