• 6
 ≫ 

Top 3 trenda u oblasti nekretnina u Srbiji: Cene će tek da rastu, a ova investicija je zlata vredna

 ≫ 

Bližimo se kraju 2021, a stanje nekretnina u zemlji trenutno izgleda ovako: nema naznaka da će u skorije vreme doći do pada cena

  • 6
nekretnine, kuće Foto: Freepik

Nije tajna da se tržište nekretnina izdvojilo kao jedno od najuspešnijih tokom krizne 2020. i 2021. godine, te su oni koji ulažu u stambene, garažne i poslovne prostore - svakako u plusu. Doduše, neki manje, neki više, ali se polako vraća i interesovanje za poslovnim prostorima.

Sve u svemu, prema prognozama stručnjaka, u našoj zemlji teško da će doći do skorijeg pada cena u oblasti stambenog prostora, iako deluje da su cifre dostigle maksimalne visine. Ipak, rastuća novogradnja nameće nove principe.

U tom kontekstu možemo govoriti o 3 top trenda koja su se izdvojila u ovoj godini:

Kuće van grada

Proletos i letos došlo je do ekspanzije gradnje vikendica u okolini, pre svega, Beograda i Novog Sada, tako da su oni koji su imali zemljište i kuće van gradova - najviše profitirali jer je cena skočila nekoliko puta. Kada je reč o prestonici, možemo izdvojiti delove oko Kosmaja i Avale, dok je Fruška Gora bila dominantna u Vojvodini.

Garaža vrednija od stana

Verovali ili ne, neki garažni prostori u Beogradu koštaju maltene kao stan u provinciji, a njihov značaj je uočljiv posebno u poslednje vreme kada je na ulicama sve više automobila, a parkiranje oko zgrade postaje nemoguća misija. Ako živite u zoniranim delovima Beograda, onda znate o čemu pričamo.

Posebno se izdvaja garaža kao vredna investicija na Vračaru i u centru, ali i na Novom Beogradu. Tu se gradi sve više stambenih zgrada, ali i firmi, poslovnih centara, te je nemoguće da se svi stacioniraju na regularnim parkinzima. Jednostavno, čak i na prostranom NBG-u postaje tesno.

gradnja Foto: Freepik

Drugim rečima, stan u centru grada je uvek dobra investicija, ali je garaža u centru grada ili, na primer na Novom Beogradu, odlična investicija. 

Gradnja bez kraja

Tu, naravno, pre svega mislimo na nove zgrade, kojih je sve više. Beograd se po obodima odavno širi, tako da i oni kvartovi koji su nekada bila "teška periferija" - vremenom postaju neka "sredina". "Novogradnja se danas posebno ceni, budući da ima i dosta kvalitetne novogradnje, a prognoze su da će cene nastaviti trend rasta", kaže nam Katarina Kuzmanović iz sasomange.rs.

Očekuje se dalji skok obima prodaje, ali ono što je još važnija informacija za kupce jeste da će cene kvadrata biti značajno uslovljene poskupljenjem građevinskog materijala. Dakle, dok god se ne smiri situacija vezana za poremećene lance snabdevanja i manjak zaliha sirovina, možemo biti spremni na jače cene.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Judge Dredd

    11. novembar 2021 | 09:16

    Ko stoji iza svega? I gradi i kupuje narko-mafija iz celog regiona. Pa više od pola tih prodatih stanova je uglavnom prazno. Sklanjaju, peru pare. A zašto baš kod nas? Mislim da je odgovor svima jasan.

  • Miki

    11. novembar 2021 | 09:28

    Neshvatljivo mi je da su ove cene nekretnina a j zemlji gde je prosecna plata 400€. Pranje mafijaskih para je nas zakacilo.....

  • Gandra

    11. novembar 2021 | 08:45

    Ajde sada brze da se kupe sve nekretnine dok ce cene da rastu. Po posle kad pokupujete sve onda ce da padnu. Molim vas pozurite, u interesu je bogatih tajkuna. Kakv investicioni savet ....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>