• 4

Kako je na planini nadomak Beograda kvadrat "otišao" na 1.000 evra?

Neki od benefita na koje "padaju" oni s dubljim džepom jesu, mimo same prirode, i smart sistemi, organske bašte, bazeni, SPA oaze

  • 4
Kosmaj planina panorama Kosmaj / Foto: Shutterstock

Kosmaj je udaljen 50-ak kilometara od naše prestonice, što je mnogima došlo kao "šlag na torti" kada su odlučili da se trajno presele negde u prirodu - ali da opet budu relativno blizu gradskih dešavanja.

Takođe, ova planina je mnogima dobrodošla i kao oaza za izgradnju vikendice, budući da očas posla stižete do svoje kuće - tako da uvek možete da imate produženi vikend na Kosmaju.

Blizina gradu, sve veća atraktivnost same planine kao i bum domaćeg turizma tokom pandemijske 2020. godine - uticali su na to da cene nekretnina na Kosmaju značajno skoče, kao uostalom, i u drugim delovima zemlje.

Ipak, do 2020. verovatno je malo ko očekivao da će metar kvadratni na Kosmaju, kada je reč o određenim, modernim, luks apartmanima, koštati čak 1.000 evra. Poređenja radi, to je cena koja se sreće u urbanim kvartovima kao što su Miljakovac, Železnik, Bele vode, Mirijevo itd.

- U poslednjih godinu dana, oni koji su imali zemljište i kuće van gradova, najviše su profitirali jer je cena otišla i nekoliko puta naviše, naročito u okolini Beograda i Novog Sada - rekla nam je nedavno Katarina Kuzmanović, ispred jednog domaćeg sajta za oglašavanje.

Drugim rečima, istakle su se planine Avala, Fruška Gora, Kosmaj. Posle Avale, Kosmaj je druga najniža planina u našoj zemlji, sa svega 626 metara nadmorske visine. Osim toga, Fruška Gora je sada već tradicionalno interesantna, i to ne samo Novosađanima, već i Beograđanima i ostalima.

Ne samo što je "biser" na ravnoj Vojvodini, već je i blizina obali Dunava i salašima čini atraktivnom.

Posebno je primetno kako u njihovoj okolini i na samim planinama niču kompleksi rađeni po svetskim standardima: u ponudi ćete naći apartmane, apartmanske kuće, ali i hotele, zatim, usluge opremanja i održavanja objekata, a mnogi kupuju nekretnine - upravo kako bi ih izdavali.

Rustična kuća Foto: Shutterstock

Neki od benefita na koje "padaju" oni s dubljim džepom jesu, mimo same prirode, i smart sistemi, organske bašte, bazeni, SPA oaze, zelenilo, prostranstvo, mogućnosti za sport, zabavu i rekreaciju, pa i biblioteka.

I oni koji u "solo režiji" prodaju/izdaju vikendice, neretko u oglasima napomenu kako je Kosmaj vazdušna banja koja ima idealnu mikro klimu za odmor, te da je idealan za beg od  svakodnevice.

Štaviše, neki su odlučili da se trajno presele na ovu planinu, posebno u današnje vreme kada je dosta na snazi rad na daljinu ili fleksibilni rad. Recimo, vlasnici privatnih firmi, ordinacija, zatim frilenseri, umetnici, sportisti - upravo na ovoj planini su pronašli utočište, mada je prilično neverovatno koliko rapidno je skočila cena.

Da li vam 1.000 evra po kvadratu za nekretninu na Kosmaju zvuči mnogo ili smatrate da je cena opravdana? Pišite nam u komentarima.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG

    15. novembar 2021 | 09:39

    90% ljudi ce izdrzati na Kosmaju samo dok se plase korone. 1000 eu je previsoka cena za Kosmaj, nema ni vode ni kanalizacije. Moj brat provede u vikendici maksimalno 10-15 dana leti, deca uglavnom vec nece sa njima, ili ostanu do 5 dana. Razmislja da je proda, ali ono sto je ulozio i suma koja mu se nudi, n ije isplativo. Dok petkom izadje iz Beograda u kolonama provede i po dva sata.

  • Kaj

    15. novembar 2021 | 17:19

    Ja smatram da konstantnim forsiranjem ovakvih tekstova direktno ugrožavate nas podstanare. Samo čekam da lakome gazde počnu da dižu kirije

  • Ljubana

    15. novembar 2021 | 10:26

    Mozda bi trebala da bude oko 600 - 700 najvise. Voda leti nestaje cesto ,losa kanalizacija a neki veci market poput Maxi ,Ideja ...ne postoji u Sopotu .Znaci snabdevenost losa U Sopotu nema velikih trgovina pa morate da odete za Mladenovac u kupovinu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>