• 6

Srbi počeli da odustaju od najbrže zarade: Skupo im da prave brvnare na planinama

Cena građevinskog materijala u proseku se uvećala za preko 30 odsto

  • 6
vikendica kuca na planini planina jezeru jezero izdavanje zarada ekonomija Fto: Pixabay

Kada je krenula pomama za smeštajem van gradovima pre dve godine, mnogim građanima Srbije, pa i onima kojima to nije primarno zanimanje, to je postao put do najbrže zarade. Cvetala je gradnja kućica i bungalova.

Trenutno, zbog rasta cena građevinskog materijala, a i nešto manjeg interesovanja, mnogi odustaju od takve ideje. To potvrđuje i sagovornik Telegraf Biznisa.

- Ne isplati mi se. Prethodnih meseci radio sam kućice po narudžbini. Najviše oko sela na padinama Zlatara koja su postala popularna. Međutim, korone je manje, čini mi se i dolazaka turista u takav smeštaj, a meni se ne vraća više ništa. Enormno je skočila cena građe, skupi su i propratni materijali, tako da ih ja više ne pravim - kaže za naš portal Sredoje M.

Njegova cena po kućici je bila 11.000 evra, ali bez kopanja temelja i stolarije. Ostale su u proseku tu negde. Pravio je i one od 6.000 evra, ali kaže da se to isplati samo vlasnicima, ne i izvođačima radova.

Cena građevinskog materijala u proseku se uvećala za preko 30 odsto. Kako je rekao za naš portal Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, očekuje se i nastavak rasta na globalnom nivou.

Kao što smo pisali, OSB ploče, materijal koji se ugrađuje ispod krovova, jedan je od onih koji je najviše poskupeo, čak i tri puta više u odnosu na period od pre godinu dana.

Građa je sa 80 evra od pre nekoliko meseci sada došla na 400. Gvožđe je poskupelo za 70 do 100 posto, aluminijum je 100 posto otišao, cement poskupljuje za 25 odsto.

Za gradnju je potreban i bakar, armatura, čelik, sve je to "skočilo".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by etnokuce.com (@etnokuce)

Teši činjenica da je sada pravo vreme da se trend iznajmljivanja vrati: dolaze jesen i zima, traži se topao i komforan smeštaj na "ušuškanim" lokacijama, a u fokusu su etno kuće, kakvih u Srbiji ima pregršt.

Tradicionalno popularna mesta su Zlatibor, Tara, zatim Vojvodina, okolina Novog Sada, Fruška Gora, mada ih ima i na jugu naše zemlje. Međutim, ostaje pitanje da li će vlasnici tih nekretnina da cenu gradnju preliju i na cenu zakupa: 

- Nema smisla da se ostane pri prošlogodišnjim cenama, poskupela je i hrana i oprema. U odnosu na pre dve godine, cena kvadrata u izgradnji je skočila. Brvnare su u našem kraju jako popularne, ali verujem da će mnogi to znati da naplate - kaže naš sagovornik.

Video: Blago Obrenovića skiveno je u njegovom bunaru: Dobrivoje je pronašao zlatnike velikog srpskog kneza

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    19. novembar 2021 | 18:25

    Један савет: ОСБ плоче на крову уопште нису потребне, нити било какво "подашчавање". Постоји "армирана" фолија за ту намену и уштедеће вам много новца.

  • frf

    19. novembar 2021 | 23:51

    Ne razumem zasto ljudi kupuju takve kucice, milslim, cemu sluze ? Dodjes tu , nabijes se i sta ? Meditiras ? 3-5 dana i sta onda ? Ajd kuci ?

  • Trange-frange

    19. novembar 2021 | 15:37

    Blago nama kada je sve poskupelo! Kada ce plate da nam poskupeti za 70%?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>