• 4

Od 2019. nekretnine nam poskupele za petinu: Cena čamovine viša za čak 200 odsto

Jedno od najvećih iznenađenja je stiropor, koji je od januara ove godine skuplji za 60 do 80 procenata

  • 4
građevinac

Foto: Freepik

Maltene od početka 2020, dakle, skoro pune dve godine, svedoci smo rasta cena u domenu nekretnina: bilo da je reč o stanovima, kućama, garažama ili poslovnim prostorima. Doduše, ova poslednja kategorija je tokom cele prošle godine bila u zapećku, jer su milioni ljudi širom sveta radili od kuće.

Stručnjaci kažu da će se trend rasta, barem u Srbiji, nastaviti, a to nam je nedavno potvrdila i Katarina Kuzmanović, koja je ekspert za tržište nekretnina već duže od jedne decenije.

"Ovu godinu je obeležio dalji rast cena na tržištu nekretnina, kako kupoprodaje tako i izdavanja. Iako u svetu i Evropi postoje naznake nekih potencijalnih ekonomskih kriza, uzrokovanih raznim faktorima, ne očekujem takav trend i ovde ili ako ga i bude - doći će sa zakašnjenjem, a to svakako neće biti tokom naredne godine. Kako bude jačao ekonomski razvoj države i bude dolazilo do povećanja standarda, tako možemo očekivati i dalji rast cena", rečeno je za Telegraf Biznis.

U 2020. i 2021. cene su najviše "divljale" kada je reč o stambenim jedinicama u Beogradu i Novom Sadu, ali i kada govorimo o vikendicama i zemljištima nadomak ova dva grada. Činjenica je da poskupljenje nekretnina u poslednje dve godine iznosi 20%.

Masovna potražnja je uslovljena količinom novca, odnosno kapitala koji postoji na tržištu, zatim kamatnim stopama banaka, kako na štednju tako i na stambene kredite, a cene diktira ne samo potražnja - već i poskupljenje građevinskog materijala kojeg, inače, i manjka usled problema u lancima snabdevanja.

U praksi to izgleda ovako: betonsko gvožđe je skuplje 40%, čamovina za neverovatnih 200 procenata, a aluminijum za 70 odsto. Generalno je najviše skočila cena rezane građe, a treba istaći da je drvo četinara imperativ u građevini. I sami proizvodi od drveta skuplji su 50 odsto, a cena je skočila i OSB pločama i stiroporu - za 100% u prvom slučaju, i za 60-80% u drugom slučaju (u poređenju s januarom ove godine).

krečenje, renoviranje

Foto: Freepik

U to koliko je renoviranje stana danas "skup hobi", u odnosu na 2019. ili rani deo 2020, uverila se i jedna naša sugrađanka: umesto 4.500 evra radovi su na kraju izašli na 10.000 evra, pritom, uz maksimalno korektne cene usluge majstora.

Neke procene su da bi rast cena mogao da se zaustavi 2024. godine, ali sve je još uvek neizvesno. Kako Srbija nema svoju proizvodnju za dobar deo građevinskog materijala, finalna cena je utoliko skuplja, jer se roba uvozi.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    23. novembar 2021 | 10:32

    Srbija koja je proizvodila od igle do lokomotive, izgradila pola bliskog istoka danas nema svoju proizvodnju...

  • Hoki

    23. novembar 2021 | 11:02

    Pući će balon uskoro... Videcete... A posle problemi..

  • hogar

    23. novembar 2021 | 13:11

    lazno povecanje... uskoro ce to sve lepo da tresne zestoko ali u zemlju..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>