• 2

Koliko godina je potrebno za otplatu stana

Beograd i dalje među najskupljima po ceni kvadrata

  • 2
Zgrada stanovi

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cene stanova i dalje rastu, a za otplatu krova nad glavom u Beogradu, potrebno je čitave tri decenije, pokazalo je istraživanje portala NadjiDom.com. Kako ističu, prosečna cena kvadrata u prestonici iznosi skoro 207 hiljada dinara, kada je reč o novogradnji. Većina kupaca se odlučuje za nekretnine površine od oko 60 metara kvadratnih.

Kada je reč o Srbiji, prosečna plata je 65 hiljada dinara, minimalna potrošačka korpa odnese skoro šezdeset posto i trenutna situacija na tržištu nekretnina je takva da za prosečan stan, građani Srbije treba da rade 34 godine. Ovo zabrinjava sve, a posebno mlade koji žele da se skuće i zasnuju porodice.

Živimo u vremenu kada nismo sigurni ni oko čega, ni oko posla ni oko plata i ovaj period od dvadeset, trideset godina za otplatu stana je stvarno zastrašujući. Kupila bih stan, sa jedne strane, a sa druge, nisam sigurna da treba da uđem u tako dug period otplate, rekla je Beograđanka, Biljana Vasiljević.

Anketa je pokazala da se ostali građani slažu sa ovakvim stavom i smatraju da predugo treba da otplaćuju krov nad glavom sa platama koje trenutno imaju. Većina istraživanja bazira se na odnosu prosečne zarade i cene kvadrata, ali sa portala NadjiDom.com ističu da to nije realno stanje na tržištu, jer se često u računici izostavlja minimalna potrošačka korpa.

Grafik Nadjidom.com

Foto: Nadji dom

Mi godinama pratimo tržište i vršimo istraživanja. Srbija od 2018. godine beleži pad broja godina rada potrebnih za kupovinu novoizgrađene stambene jedinice. Ovakav trend ukazuje da je porast cena nekretnina u protekle tri godine bio ispraćen rastom zarada. Oscilacije odnosa cene stanova i zarade najizraženije su u Beogradu imajući u vidu da on ima najveći udeo i na tržištu nekretnina ali i na tržištu rada u pogledu visina zarada. Tako je Covid-19 i privremen pad cena nekretnina u Beogradu doneo drastično skraćenje broja godina potrebnih za otplatu stana u 2020. godini, što je već u 2021. godini ispravljeno ubrzanim rastom cena, objasnila je Marija Grahovac sa ovog portala.

Grafik Nadjidom.com

Foto: Nadji dom

Tako smo se, kaže naša sagovornica našli u vrlo nepovoljnoj situaciji ove godine. Istraživanje se bavilo i upoređivanjem Beograda sa drugim svetskim prestonicama i glavni grad Srbije se ponovo našao visoko pozicioniran na listi broja godina potrebnih za otplatu prosečnog stana. Tačnije, četvrti je, odmah iza Pariza.

Grafik Nadjidom.com

Foto: Nadji dom

Razlozi nepovoljnog odnosa cena i zarada u Srbiji, su prvenstveno visoke cene nekretnina i sa aspekta prosečnih prihoda građana, precenjenost na ovom tržištu postoji. Međutim, dokle god cene odražavaju realan odnos ponude i potražnje, razloga za brigu o "pucanju" tržišta nema. Mala ponuda najtraženijih stanova gura cenu kvadrata na gore, a to sve više privlači kako domaće tako i strane investitore. Zato i u narednoj godini možemo očekivati dalji rast cena nekretnina, koji će sigurno biti nešto sporiji jer će ponuda, pre svega novogradnje, polako da sustiže potražnju, smatra Marija.

Van Beograda potreban je nešto manji broj godina za otplatu stanova i lakše se rešava stambeno pitanje, ali je i dalje potrebno oko pola radnog veka onima koji žele krov nad glavom u svom vlasništvu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>