• 1

Najviši hotel gradi se u gradu u koji Srbi sve više hrle: Priča o impresivnom objektu i njegovom tvorcu

Osmatračnica u staklu nudiće pogled na grad od 360 stepeni

  • 1
Ciel Tower

Foto: NORR

Ako pogledate prema horizontu Dubaija, verovatno ćete se diviti radu Jahija Jana. On je predsednik i direktor dizajna u arhitektonsko-inženjerskoj firmi "NORR", koja stoji iza nekih od najboljih projekata u gradu.

Među tim znamenitostima su hoteli Atlantis i Shangri-La. Ali, firma uveliko radi na jednoj od svojih najambicioznijih kreacija, koja bi trebalo da bude završena 2023. godine. U pitanju je hotel Ciel Tower, koji će imati više od 1.000 soba i apartmana, raspoređenih na 82 sprata, i na visini od oko 365 metara.

Trebalo bi da postane najviši hotel na svetu.

Jan je za ovaj projekat dobio zadatak da dizajnira neboder na trouglastoj parceli u zoni Dubai Marina, sa površinom od samo 2.500 kvadratnih metara - što je malo za zgradu te visine. "Radi se o vrlo uzanoj imovini, kakvu biste sreli na Menhetnu ili u Londonu", kazao je ovaj arhitekta svojevremeno.

Dodaje da su "ograničenja bila ogromna, ali da su morali to da realizuju".

Osmatračnica u staklu nudiće pogled na grad od 360 stepeni, kao i pogled na obalu i kultne znamenitosti kao što je ostrvo Palm Jumeirah koje je napravila ljudska ruka. Posetioci će, takođe, moći da razgledaju znamenitosti sa bazena na krovu i iz restorana.

Projekat nije samo vizuelno impozantan, već i energetski efikasan: naime, koristi 25% manje energije za klimatizaciju nego što je tipično za slične zgrade. 

- Ovaj projekat nije samo o arhitekturi. Radi se o spajanju arhitekture i inženjeringa - kaže Jahia Jan i dodaje: "Zato mi se toliko sviđa projekat. To je moja strast, spajanje nauke i umetnosti".

Ciel Tower

Foto: NORR

Kada je proletos bilo izgrađeno čak 12 spratova, govorilo se da je "projekat daleko od izgradnje". Jan ističe da kod dizajniranja ovako složenog objekta, kao što je Ciel Tower, "nikada ne možete reći da je gotovo, već je to kontinuirani proces".

Kada je Jan prvi put stigao u Dubai 1996. godine, nije ni slutio da će gradu ostaviti takvo nasleđe, dizajnirajući neke od najpoznatijih gradskih kancelarijskih objekata, stambenih kula i tržnih centara. Odrastao je u Pakistanu, a preselio se u SAD sa 18 godina, kada je dobio stipendiju. Nakon studija građevinskog inženjerstva na Prinstonu, magistrirao je arhitekturu. 

Nakon toga je devet godina radio u SAD i nije imao nameru da ode, sve dok nije dobio poslovnu ponudu da radi kao viši dizajner na kancelarijskom i hotelskom kompleksu Emirates Towers. Sada, sa 57 godina, kaže da nikada nije planirao da ostane u UAE tako dugo.

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor

    4. decembar 2021 | 12:19

    Znaci ima se mozese,mora da je sve na cestit nacin zaradeno od jake evropske zemlje koja ce uci u evropu al na limundan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>