• 2
 ≫ 

Planirate da prodate stan? Na ovih pet načina možete da mu podignete cenu

 ≫ 

Postoji više stvari koje vlasnik nekretnine može da preduzme kako bi podigao cenu stana. Neke, istina, mogu da zahtevaju dosta novca, ali nije to uvek slučaj

  • 2
NOVI BEOGRAD stanovi Foto: Shutterstock , Tanjug/Rade Prelić

Tržište nekretnina u Srbiji i dalje je veoma primamljivo, a cene kvadrata, pogotovo u većim gradovima neprekidno rastu.

Mnogi planiraju da iskoriste ovu povoljnu situaciju i prodaju nekretnine koje imaju u svom posedu, kako bi uložili, recimo, u dve manje, koje im za nekoliko godina takođe mogu doneti profit. I dok svaki kupac gleda kako da "spusti" cenu, svaki prodavac želi da dobije što više novca, pa zato na sve načine pokušava da podigne cenu nekretnine.

Postoji više stvari koje vlasnik nekretnine može da preduzme kako bi podigao cenu stana. Neke, istina, mogu da zahtevaju dosta novca, ali nije to uvek slučaj. Naprotiv, u nekim slučajevima, uz minimalna ulaganja možete da postignete mnogo.

Sitne dorade

Ukoliko želite da ostavite utisak na kupca savet je da pogledate gde sve u stanu možete da, uz sitna ulaganja, postignete efekat da nešto deluje kao novo. Sobna vrata možda niste u situaciji da zamenite, ali možete da ih ofarbate, ili da na njima zamenite kvake. To će svakako dati nov izgled stolariji, a budućem kupcu, bar za prvo vreme, neće zamena vrata biti na pameti, pa samim tim neće moći ni da vam mnogo spušta cenu pod izgovorom da ima dosta da se ulaže.

krečenje, renoviranje Foto: Freepik

Isti princip možete primeniti i na elementima u kuhinji. Ukoliko deluju dotrajalo, razmislite šta biste mogli da uradite da ih uz minimalna ulaganja "osvežite".

Ukoliko ste u mogućnosti možda možete i da zamenite lajsne od parketa, i postavite one šire, koje su sad moderne.

Krečenje malo više košta, ali se isplati

Iako mnogi koji prodaju nekretninu smatraju da je suludo ulagati u stan iz kojeg će uskoro izaći, činjenica je da je bolje da kupac ima utisak da ulazi u čisto i održavano, nego u "zapušteni" prostor.

Takođe, treba da imate na umu da i onaj koji kupuje nekretninu u glavi uvek računa koja ulaganja će imati nakon što se useli. Možda vam krečenje uoči prodaje stana zvuči kao nepotrebno ulaganje, ali vas to neće koštati toliko koliki efekat može da ima na krajnju cenu nekretnine.

Terasa bitan detalj

Ukoliko vaš stan ima terasu, pokušajte da je uredite što bolje, kako biste ostavili utisak na onog koji dolazi da gleda stan.

Kupovina nekretnine je veoma stresna, a ako budući kupac može sebe sutra da zamisli kako sedi i odmara na toj divno sređenoj terasi, koja je puna cveća ili udobnih stolica, možda će i biti spreman da plati više, jer je sebe već "zamislio" u tom stanu.

Parking je isto veoma važan

Parking postaje problem u gotovo svim većim gradovima u Srbiji, a pogotovo u prestnoici, gde sada garaže dostižu cenu garsonjere.

Zato, prilikom oglašavanja stana, bitno je da naznačite da li uz nekretninu kupac dobija i parking mesto, bilo da je u pitanju garaža, parking zgrade, ili ćete kupcu otkriti "štek" gde se parkirate ukoliko je u kraju haos.

Povećajte energetsku efikasnost

Da biste prodali stan za što više novca trebalo bi blagovremeno da razmišljate i o povećanju energetske efikasnosti. Ukoliko su vam prozori stari, razmislite o zameni istih. Takođe, pokušajte i sa komšijama da se dogovorite oko eventualnog renoviranja fasade i rađenja dodatne izolacije.

To neće dići cenu samo vašeg stana, već svim stanovima u zgradi, a vama će, dok još živite tu, kao i komšijama dosta smanjiti račune za grejanje.

Video: Ona je potpuno sama spektakulatno renovirala stari prostor: Staro kupatilo zasijalo za manje od 115€

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    11. decembar 2021 | 14:30

    A sad recite 5 načina kako da oborimo cenu.

  • Miroslav

    11. decembar 2021 | 14:14

    Ovo za terasu potvrdjujem iz prve ruke. Prodao sam stan koji i nije bio baš očuvan, ali sam sredio terasu, očistio je, stavio nove pločice, zatvorio sa luna ceradom, okrečio, stavioneko cveće. Računao sam i nisam se prevario da postoje ljudi kojima je terasa omiljeni deo stana. I takav je naleteo. Još mi dao i kompliment što je nisam potpuno zagradio za PVC stolarijom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>