• 6

Kvadrat ove kućice je 2.500 evra: Gradnja na domaćoj planini ne prestaje, a kakve su ostale cene?

"U sezoni mogu da izdajem apartman za 50 evra, sigurno, a može da primi do 4 osobe, ili recimo par sa decom", priča nam čitateljka iz Beograda

  • 6
Kopaonik cena kvadrata stana

Foto: Telegraf.rs, Pixabay

Ko nije bio na Kopaoniku godinama, i te kako bi se iznenadio sada kada bi posetio našu popularnu planinu: "divlja" priroda je i dalje tu, leta su prohladna, a zime oštre, ali ono što se menja praktično iz dana u dan jesu nekretnine.

Konstantno se gradi, a jedna čitateljka nam kaže da je, kada je 2019. kupovala apartman u okviru poznatog kompleksa na Kopaoniku, cena po kvadratu bila 1.500 evra. Sada je 1.900 evra.

Dakle, ako želite stančić od 30-ak kvadrata, za lične potrebe ili zarad izdavanja, ove godine biste za njega morali da izdvojite 57.000 evra. Pre dve godine, za istu nekretninu biste dali 45.000 evra. Razlika od 12.000 evra svakako da nije zanemarljiva.

- U sezoni mogu da izdajem apartman za 50 evra, sigurno, a može da primi do 4 osobe, ili recimo par sa decom. Jeste da ima 30 m2, ali je funkcionalan, ima dnevni boravak spojen s kuhinjom, kupatilo s podnim grejanjem, spavaću sobu. Opremila sam apartman sa svime što je neophodno, grejanje je dobro, imamo dva televizora - priča nam M. P. (50) iz Beograda.

Koliko je Kopaonik uznapredovao u pogledu gradnje, govori i podatak da je cena po kvadratu tamo svega 81 evro niža od prosečne cene stambenog kvadrata u Beogradu, koja još uvek iznosi 1.981 evro (novogradnja), prema podacima RGZ-a.

Montažna kućica od 33 kvadrata

Foto: Telegraf.rs

Primećujemo da se na jednoj od naših najpopularnijih lokacija, posebno zimi, grade i neobične montažne kuće, a kako smo saznali od vlasnika kompanije koja stoji iza ovih zanimljivih kućica, cena po kvadratu je 2.500 evra. Jedan objekat ima 33 kvadrata, i za sada postoje samo dva takva u Srbiji.

Naziv jedne ovakve kućice je Armadillo, i uglavnom se prave za planinske predele. Sudeći po dostupnim fotografijama, u njih možete smestiti sve što vam treba za optimalno funkcionisanje u domu: počev od kupatila, preko dnevnog boravka, pa do kreveta za spavanje.

Takođe, ima zanimljivih primera gde se ovakav tip objekta koristi i kao kozmetički prostor, na primer, za masaže.

Uporedo s gradnjom na Kopaoniku, nastavlja da raste interesovanje i za Zlatibor, Taru, okolinu Zlatara, pri čemu cene idu uzlaznom putanjom. Sredinom leta smo vam preneli i iskustvo jedne naše sagovornice, vezano za to zašto bi radije kupila stan na Zlatiboru nego u Beogradu.

Cene hrane i pića

 

Takođe, prethodnih dana smo imali prilike da se uverimo koliko je Kopaonik i ove sezone posećen. Ima dosta stranaca, što možemo zaključiti po tablicama na automobilima. Poludnevna karta za ski pas je 1.700 dinara, a cene u većini lokala su prilično visoke.

Rolovana džigerica, ražnjići, roštilj

Foto: Shutterstock

Pisali smo nedavno o ćevapima, tačnije o porciji od 250 grama mesa, koja košta čak 1.200 dinara u jednom lokalu, a na ceni su i druga jela, kao i pića.

Analizirali smo cene u jednom lokalu koji posebno vole aktivni skijaši, i evo kako stoje stvari:

Gotova jela prelaze cifru od 800 dinara. Na primer, pasulj sa rebrima je skoro 900, a prebranac sa kobasicom maltene 1.000 dinara. Porcija jagnjetine ispod sača je 1.800, dok je teletina nešto povoljnija. Komad gibanice je 370, a kiselo mleko 250 dinara.

Kada je reč o jelima sa roštilja, osim popularnih ćevapa (s kajmakom ili bez njega), i pljeskavica od 250 grama ima sličnu cenu - 1.100 dinara. Dimljena vešalica je oko 1.300, a domaća kobasica čak 1.400 dinara (250 grama mesa).

Iznenađenje su i cene nekih pića. Čaj je skoro 300 dinara, kao i kapućino. Kuvana rakija je oko 350 dinara, a dunjevača je, recimo, skoro 400 RSD.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>