• 8

Ovim gradovima preti "pucanje balona": Cene nekretnina vinute u nebesa

Primetno je poskupljenje u većem broju svetskih zemalja, ali neke države više "nemaju kočnicu"

  • 8
Frankfurt, ilustracija Foto: Tanjug/AP

Švajcarska multinacionalna investiciona banka, UBS, koristi merilo za analiziranje cena stambenih nekretnina u 25 gradova na planeti, te vrši procenu gde je najveći rizik od stvaranja balona na tržištu nekretnina, tj. gde bi moglo doći do "pucanja".

Naime, višegodišnji period neisplativosti štednje u bankama - rezultirao je skokom cena u Nemačkoj, te su tamošnji gradovi na vrhu svetske liste po riziku stvaranja balona. Ta situacija sve više brine nemačku centralnu banku, koja smatra da su cene nekretnina preterane, i to za najmanje 30 odsto.

Rojters upozorava i na jedan oglas, koji bi mogao biti "znak da se na tržištu naduvao opasan balon". Trosoban stan, s pogledom na poslovno središte Frankfurta, košta 9 miliona evra.

Zato su stanovnici grada na Majni dali naziv Mainhattan, aludirajući na papreno skup njujorški Menhetn. Frankfurt je, inače, jedan od najbogatijih gradova u Nemačkoj.

Na UBS listi, Frankfurt je dobio najviših 2,16 bodova, a potom slede Toronto sa 2,02, Hongkong sa 1,90, i na 4. mestu Minhen, sa 1,84 boda.

U poslednje vreme, navodi se, svaki drugi Nemac ima nekretninu u svom vlasništvu. Još od 2006. godine manje od 42% građana Nemačke posedovalo je nekretninu.

Podatak za 2018. pokazuje da je taj udeo porastao na 47 posto. Na to je delovalo nekoliko faktora, od izuzetno niskih kamatnih stopa na stambene kredite, preko rasta cena zakupa, pa do činjenice da su velike štediše u nekim bankama plaćale negativne kamatne stope na svoje depozite.

Zato je došlo do usmeravanja novca u nekretnine, pa su prosečne cene u odnosu na sredinu 2016. skočile za približno 50 posto. Dodaje se da je interesovanje Nemaca za nekretnine posebno poraslo tokom pandemije.

Podaci Bundesbanke pokazuju da su krajem 2020. stambeni krediti dosegli nivo od 1,45 biliona evra, što je za oko 6 posto više nego prethodne godine.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>