• 0

5 koraka koje treba preći ako kupujete stan: Kako da vas ne "prevare"?

U službi za katastar nepokretnosti možete ispitati zemljišno-knjižni status odabranog stana ili kuće

  • 0
Beograd Nekretnine Stanovi Tržište

Foto-ilustacija: Shutterstock

Iako možda mislite da ste dovoljno iskusni i mudri, te da ćete zasigurno proći dobro u kupovini nekretnine, to nije uvek slučaj jer se i sami prodavci koriste raznim cakama.

To ne mora biti nešto ilegalno, ali dovoljno da, recimo, preplatite nekretninu ili tome slično. Za početak, prođite ovih 5 koraka kako biste bili sigurni da ste na dobrom putu.

Provera stana pre samo kupovine (1) se podrazumeva, to je neizbežni korak. Najpre treba da odlučite želite li stan u starogradnji ili novogradnji, a onda kreće provera struje, instalacija, vode u stanu, za šta treba angažovati majstora. Ali, gotovo svaki stan se može srediti, tako da vam odgovara. Ovde je važnije pitanje da li su papiri uredni - proverite  sve papire, od investitora ili bivšeg vlasnika.

Ako uzimate stambeni kredit (2), što danas praktikuje dobar deo naših građana, savet je da pažljivo odaberete banku koja nudi najpovoljnije uslove, da se raspitate o učešću, ratama, pogodnostima. Ne bi bilo na odmet da najpre zakažete razgovor sa svojim savetnikom u banci, ali i da angažujete stručno pravno lice koje će vam pomoći u celom procesu.

Osim ulaska u proces s kreditom, prva adresa treba da vam bude katastar (3), gde ćete proveriti da li je stan legalan, uknjižen. U službi za katastar nepokretnosti možete ispitati zemljišno-knjižni status odabranog stana ili kuće. Neretko se desi da fali nešto od dokumentacije ili je potrebna i saglasnost drugih vlasnika, da biste uopšte mogli da kupite stan.

Dnevna soba stan enterijer

Foto: Shutterstock

Kupoprodajni ugovor (4) je svakako jednako važan, ako ne i najvažniji, jer je u njemu definisano sve vezano za kupovinu, što podrazumeva i vaša prava i obaveze, kao kupca. Overa ugovora podrazumeva i plaćanje takse za overu, tako da računajte i na taj trošak, a situacija je malo komplikovaniji ako ne idete preko posrednika, odnosno agencije za nekretnine.

Dokaz da je stan vaš (5) podrazumeva podnošenje zahteva nadležnom sudu za promenu vlasništva nad kupljenom nekretninom, a zahtev treba da sadrži jedan original overenog ugovora, potvrdu o plaćenoj taksi, zatim fotokopije potvrde elektronskog čitača ličnih karata - i kupca i prodavca. Uglavnom za oko nedelju dana kupci mogu da očekuju rešenje iz katastra da je nekretnina upisana na njihovo ime.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>