• 0

Ponuda stabilnija, a cene ipak rastu: Šta se zbiva na tržištu nekretnina i zašto je prodaja slaba?

Cene postojećih kuća u SAD, prodatih u novembru, porasle su za nešto više od 13% u odnosu na prethodnu godinu

  • 0
nova godina, praznik Foto: Freepik

Iako mesecima unazad tržište nekretnina rapidno napreduje, pri čemu cene dostižu rekordne nivoe, došlo je do izvesnih neočekivanih promena na američkom kontinentu.

Očigledno je da je "u nekom trenutku cena jednostavno previsoka", piše CNBC, aludirajući na novembarski pad prodaje novoizgrađenih porodičnih kuća.

Prodaja se, naime, odvijala znatno ispod očekivanja analitičara, za 14% slabije nego pre godinu dana. Ni oktobarske brojke nisu mnogo bolje - tada su, zapravo, evidentirane prodaje na najnižem nivou od početka pandemije, prema podacima američkog Biroa za popis stanovništva.

Ipak, uprkos usporavanju prodaje i rastućim stopama hipoteke, srednja cena novoizgrađenih kuća, prodatih u novembru, porasla je za skoro 19% u odnosu na novembar 2020. Cene su nastavile da rastu čak i kada je porasla ponuda novih kuća.

Po nekom "zakonu ponude i potražnje", cene bi trebalo da padu - u skladu sa porastom broja nekretnina na tržištu. Međutim, s obzirom da je inventar postojećih kuća na istorijski niskom nivou, cene su nastavile da se kreću uzlaznom putanjom.

CNBC dalje prenosi reči ekonomiste Ijana Šeferdsona koji kaže da je "potrebna velika korekcija", kao i da "brzo povećanje cena postojećih domova vrši dodatni pritisak na povećanje cena novih kuća".

Cene postojećih kuća, prodatih u novembru, porasle su za nešto više od 13% u odnosu na prethodnu godinu, što je blagi rast u odnosu na godišnji rast u oktobru.

Nakon vrhunca iz prošlog proleća i dramatičnog pada tokom leta, cena drvne građe sada ponovo raste i duplo je veća od one koja je važila početkom novembra, kada je Ministarstvo trgovine SAD objavilo da će udvostručiti uvozne dažbine na građu iz Kanade 2022.

Građevinci takođe usporavaju prodaju zbog problema u lancima snabdevanja, jer, kako kažu, ne žele da prodaju kuću koju ne mogu isporučiti na vreme.

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>