• 14

"400€ mesečno za kiriju?! Neko nema ni toliku platu": Da li se iznajmljivanje u Beogradu isplati?

Primetno je poskupljenje nekretnina, u svakom pogledu, na globalnom nivou, a "trend" se prelio i na Srbiju

  • 14
Beograd Nekretnine Stanovi Tržište

Foto-ilustacija: Shutterstock

Koje opcije imaju građani Srbije danas, ako nemaju rešeno stambeno pitanje? Život u zajednici, ako su samci (sa cimerom ili cimerima), kod roditelja, u paru... Ali, trošak svakako postoji, bilo da plaćate ratu za kredit za stan ili plaćate zakup svakog meseca.

Ono gde se priča komplikuje jeste status u banci, ako nemate dovoljno keša da kupite nekretninu. Naime, potrebno je da budete u stalnom radnom odnosu, ako želite kredit, pri čemu uslovi variraju od banke do banke.

Onda, nakon odobrenja kredita sledi otplata rata, ali je to svakako mudrija odluka - u odnosu na iznajmljivanje, jer će vam mnogi podstanari reći kako mesecima i godinama "bacaju pare u vetar".

S druge strane, u nekim državama, poput Nemačke, ne isplati se uvek biti vlasnik nekretnine, te čak i oni koji imaju mogućnost da je kupe, reše da je ipak iznajmljuju. Zašto?

Osim faktora poreza, tu su i troškovi koje zahteva održavanje zgrade i, uopšte, okoline - te građani kao podstanari ovaj deo obaveze "prebacuju" na vlasnika. Sa posedovanjem kuće je, kažu, druga stvar.

Kako je kod nas?

 

U Beogradu je i dalje mnogo podstanara. Stariji stanovi su deficitarni u odnosu na novogradnju, a potražnja neprestano nadmašuje ponudu. Dakle, na cene utiče i veliki priliv građana iz unutrašnjosti koji u prestonici traže novi dom.

Nedavno smo pisali o tome da su cene zakupa u Beogradu značajno skočile, pre svega u Zemunu i naselju Stepa Stepanovićtako da kirija za stan od 50 kvadrata u tim zonama grada - sada košta 400 evra.

"400 evra za stan, mesečno?!! Dajte, neko nema ni takvu platu", glasio je jedan od komentara naših čitalaca, a mnogi su bili saglasni da su cene preterane.

Zapravo, najviše je skočila cena zakupa za stanove koji imaju oko 50 kvadrata, i još jednom podsećamo da se tradicionalno najbolje kotiraju jedinice na 2. spratu, kao i one koje su na atraktivnim lokacijama.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G

    29. decembar 2021 | 09:45

    Puni beohradjani kao brodovi, cim mogu toliko da plaćaju. Mi iz unutrasnjosti smo druga država...

  • Miki km

    29. decembar 2021 | 09:00

    Zivim na Kosovu, izdajem dva stana jedan u bg drugi u kv. Uvek su pod kirijom, cim se oslobodi drugi upadaju. Nema zime za izdavanje

  • Ja

    29. decembar 2021 | 09:05

    Placam oko 2000 evra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>