• 11
 ≫ 

Stanovi za život sve više liče na apartmane: 30 kvadrata na periferiji 300 evra mesečno

 ≫ 

Izdavanje nekretnina je vrlo unosan biznis u Srbiji, posebno u Beogradu, ali su podstanari sve manje zadovoljni ponudom i odnosom cene i kvaliteta

  • 11
stan, rad od kuće Foto: Freepik

U moru preokreta koje su nam donele prethodne dve godine, jedno je sigurno: tržište nekretnina cveta, i kako ocenjuju stručnjaci, još neko duže vreme neće doći do "smirivanja" cena.

Mnogo puta smo pisali o tome kako se Beograd neprestano širi, što čini da neka periferna naselja steknu bolju reputaciju, jer sve manje bivaju "periferna".

Neki investitori su "na vreme" prepoznali koje zone grada nisu dovoljno popularizovane i izgrađene, te su tako bile potrebne godine da se rakovička naselja razviju u urbana, ali je sada Kneževac jedna od traženijih lokacija ako govorimo o novogradnji.

Pritom, nije reč samo o prodaji stanova, već i o izdavanju, iako je pretpostavka da se nekretnine za tu namenu traže u nekim "dostupnijim, atraktivnijim" delovima prestonice.

Ne samo da vlasnici stanova za iznajmljivanje imaju zainteresovane stranke, već mogu i da dobro naplate. Naime, trenutno je upravo u Kneževcu oglašen stan od 30 kvadrata, za 300 evra mesečno.

Reč je o modernom, sređenom i nameštenom stanu, ali se dodatno postavlja pitanja kada su jedinice za stanovanje sve više počele da liče na apartmane za izdavanje kakve, recimo, viđamo na planinama?

Prema definiciji, apartman je stan koji se uglavnom koristi pri hotelskom/turističkom smeštaju, najčešće kratkoročno, budući da je neretko opremljen "priručnom kuhinjom", a nekada i sa mini barom.

Stvar je u tome da bi stan za život, između ostalog, trebalo da ima zaseban deo za ručavanje, čak i kada govorimo o "open space" konceptu; ipak, neretko se dešava da se napravi komad nameštaja poput barskog stola, sa nekoliko stolica, usled manjka prostora u stanu.

Iako su takve situacije često neizbežne, to bi trebalo da "obori" cenu. Isto tako, stanovi na višim spratovima ili u prizemlju, ili oni u zgradama bez lifta, po nepisanom pravilu koštaju manje. Takođe, u poslednje vreme je minus ako jedinica nema terasu ili zasebnu spavaću sobu, bez obzira na broj kvadrata.

Ali, kako je tržište nekretnina u ekspanziji, pri čemu je akcenat na novogradnji, vlasnici stanovi mogu da diktiraju tržišne cene. Osim toga, manje ljudi je u mogućnosti da priušti svoju nekretninu, tako da je podstanarski život prva opcija, ispred "života u zajednici".

Stanovi, prodaja stanova stana, agenti, nekretnine Foto: Shutterstock

Koliko se traže novi stanovi za iznajmljivanje, prema sledećim parametrima: manja kvadratura (manja kirija, ali i računi), moderan enterijer, namešten stan itd, govori i podatak da na Voždovcu, koji uživa znatno bolju reputaciju od Kneževca, takođe možete naći stan za oko 330 evra, i to od 40-ak m2.

Istovremeno, cene variraju od 400 pa do 1.000 evra, upravo na Voždovcu. Dakle, gotovo da nema pravila. Lokacija svakako da i dalje igra ključnu ulogu, ali je stanarima jednako bitna uređenost stana, kao i zgrada u kojoj se nalazi. U tom smislu, nov i moderan stan u Rakovici može da se "takmiči" sa starijim, manje sređenim stanom na Auto-komandi ili u centru.

Ovaj trend je do skoro bio nezamisliv, ali je potražnja tolika, da ponuda ne može da je sustigne.

Inače, u 2021. godini zabeležen je skok cena zakupa stanova, o čemu smo i pisali krajem godine. Da se izda jednosoban stan u Beogradu, potrebno je oko 24 dana, u proseku. Retke su lokacije na kojima nije došlo do rasta cena izdavanja, a u poslednje vreme su se takođe istakli Zemun i Stepa Stepanović.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf  Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    5. januar 2022 | 08:52

    Treba da bude 1000 eura mesečno, a ne svi sad napuštaju svoja ognjišta i dolaze u Beograd.

  • mihailovic

    5. januar 2022 | 08:50

    Sve je to vestacki naduvavanje cena jer nekretnine moraju biti u srazmeri sa kupovnom moci gradjana Srbije gde je sadasnja prosecna mesecna plata 300-450 €.Cak i da se daju stambeni krediti a danasnjim platama izadje da jedan stan koji kosta 50.000 € sa kamatama se otplati tek za 40 godina sto je nerealno predugo vreme otplate.To znaci da si dobar deo zivota u dugovima do grla .

  • Mica

    5. januar 2022 | 09:24

    A šta je definicija apartmana i kakva je razlika između stana i apartmana? Apartman samo lepše zvuči za izdavanje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>