• 0

Još jedna posledica korone su i nedovršene kuće: Problem nije u manjku novca

Hladno vreme i nestanak struje u Teksasu su još u februaru 2021. doveli do nestašice smole, koja se koristi u mnogim proizvodima za izgradnju kuća

  • 0
Sobne biljke cveće saksija kuća dom Foto: Shutterstock

Zaostaci u lancu snabdevanja su glavna pretnja za američko tržište nekretnina u pogledu novih kuća, jer usporavaju napore da se ubrza izgradnja, ograničavaju izbore kupaca i dovode do toga da se neki novi vlasnici usele u nedovršene kuće.

Građevinci su povećali svoju aktivnost u protekloj godini, kao odgovor na snažnu potražnju za kupovinom kuća i nedostatak domova na postojećem tržištu. U mnogim slučajevima, porast potražnje krajem 2020. i početkom 2021. preplavio je građevinare, primoravajući mnoge da zaustave prodaju na nekim tržištima dok ne "uhvate korak".

Međutim, sada se industrija bori sa problemima u globalnim lancima snabdevanja. Zatvaranje fabrika usled pandemije, kašnjenja u transportu i ograničenja kapaciteta luka - zaustavili su protok mnogih dobara i materijala, kritičnih za izgradnju kuća, uključujući prozore, garažna vrata, uređaje i farbe.

Takođe, hladno vreme i nestanak struje u Teksasu su u februaru 2021. doveli do nestašice smole, koja se koristi u mnogim proizvodima za izgradnju kuća. Dok su kašnjenja u lancu snabdevanja za neke proizvode pokazala znake popuštanja krajem prošle godine, građevinci kažu da je i dalje potrebno nekoliko nedelja više da se završi izgradnja, nego što je to bio slučaj pre.

Prema aktuelnim podacima, oko 90% građevinaca u Americi ima problem poremećajima u snabdevanju, što nije zanemarljiv skok, u odnosu na 75% iz januara 2021. godine.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>