• 2

Zašto australijskom tržištu nekretnina preti slom? "Vi ste, ljudi, gomila igrača. Mnogo se kockate"

Između marta 2020. i juna 2021. godine, Rezervna banka je dala 188 milijardi dolara bankama da obezbede jeftine stambene i poslovne kredite

  • 2
terasa, balkon, kuća

Foto: Freepik

Autor knjige Rich Dad Poor Dad, Robert Kijosaki, očekuje pad cena kuća u Australiji, nakon što su porasle trećim najbržim tempom u istoriji zemlje.

Cene kuća i jedinica su u 2021. porasle za 22,1 odsto, pokazuju podaci CoreLogic-a. Prema zapisima iz 1880. godine, to je bilo treće najbrže poskupljenje u ekonomskoj istoriji Australije.

Kijosaki, čiji bestseler iz 1997. govori o važnosti stabilnog ulaganja u nekretnine, rekao je da je "previše buma" na tržištu nekretnina u Australiji - zasnovano na tome da je Rezervna banka upumpala novac u finansijski sistem.

- Dobro je to, za neko vreme. Možete i dalje da prebacujete kuće, sve ove stvari, ali ja se trudim da vas upozorim da bi se nešto moglo dogoditi - kazao je on za Daily Mail Australia, iz Feniksa (Arizona, SAD).

Kako kaže, "ne možete samo nastaviti da štampate novac; ono što je funkcionisalo do 2022. možda neće delovati posle 2022. godine".

Između marta 2020. i juna 2021. godine, Rezervna banka je dala 188 milijardi dolara bankama da obezbede jeftine stambene i poslovne kredite. Program kratkoročnog finansiranja, kako bi se stimulisala australijska ekonomija tokom pandemijskih blokada i ograničenja, poklopio se sa spekulacijama o nekretninama.

- Vi ste, ljudi, gomila igrača, mnogo se kockate - rekao je Kijosaki (74) i dodao:

"Gledao sam kako vaša imanja rastu, sve više i više, i sklonio sam se". Američki biznismen i autor, inače, poseduje stanove u istočnim predgrađima Sidneja, u zalivima Rushcutters Bay, Bondi i Randwick.

Ipak, nije dao konkretne prognoze o stepenu pada cena nekretnina u Australiji, mada je šef istraživačke grupe za podatke o nekretninama CoreLogic, rekao da je australijsko tržište nekretnina "najverovatnije dostiglo vrhunac".

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veljko

    16. januar 2022 | 09:25

    Australiju su naselile engleske ubice, kriminalci i najveci sljam pa ako postujemo genetiku kao nauku jasno je…

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>