• 0
 ≫ 

Cene stambenih nekretnina su najviše porasle u ovoj zemlji: Koliko je kvadrat u "Zlatnom gradu"?

 ≫ 

EU prati svetski trend kada je reč o rastu cena, a najmanji skok je zabeležen na Kipru

  • 0
Dvorac u Pragu, Češka Foto: Pixabay/pixaline

Celu 2021. obeležio je rast cena u raznim pravcima, pri čemu se posebno istaklo polje nekretnina, i to stambenih.

Premda smo se najviše bavili rastom cena, ali i potražnje u Srbiji, odnosno u Beogradu, isto tako je bilo nemoguće ne primetiti da i svetske i evropske zemlje "prate trend poskupljenja".

Sve zemlje EU osim Grčke, čiji podaci nisu bili dostupni, beležile su rast cena stambenih nekretnima u trećem tromesečju 2021, u odnosu na isti period pre godinu dana.

Podsećamo vas na to da su cene stambenih nekretnina najviše rasle u Češkoj, a najmanje na Kipru, a takvo kotiranje Češke na evropskoj listi nas je nagnalo da istražimo koliko košta kvadrat u Pragu.

Turistička publikacija "Time Out" je jesenas objavila, na osnovu glasova glasača, kako je Prag, odnosno "Zlatni grad", proglašen za najlepši na svetu. Tako je češka prestonica pretekla jake konkurente poput Njujorka ili Pariza.

Cene nekretnina i dalje rastu u Češkoj. Dobra vest za kupce je da je najmanje povećanje zabeleženo u Pragu, ali, nemojte da vas to zavara. Glavni grad Češke i dalje je najskuplji u zemlji, kada govorimo o ceni kvadratnog metra.

Sajt za nekretnine Fermakleri.cz uporedio je cene stanova u osam najvećih čeških gradova od devet - a tu spadaju Prag, Brno, Ostrava, Plzenj, Olomouc, Češke Budjeovice, Hradec Kralove i Usti nad Labem. Podaci za Liberec nisu bili dostupni.

Stanovi, prodaja stanova stana, agenti, nekretnine Foto: Shutterstock

Najveći skok u trećem kvartalu prošle godine zabeležen je u gradu Usti nad Labem, na severu Češke. Tamo su, do jeseni, cene stanova porasle za 53,13 odsto u odnosu na isti period 2020, a 11,13 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Prag je, s druge strane, zabeležio rast od "samo" 14,07 odsto na godišnjem nivou i rast od 3,55 odsto u odnosu na drugi kvartal 2021. Prosečna cena za kupovinu stana bila je oko 4.783 evra po m2.

Konstatuje se da je i u Pragu, kao i u Beogradu, ponuda nekretnina dugoročno veoma niska, što gura cene naviše. Takođe, na skok cena dodatno utiče inflacija. Investitori nastavljaju da kupuju stambene jedinice, jer ulaganje u tu vrstu imovine vide kao zaštitu od inflacije, što stvara veći pritisak na cene.

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>