• 3

Viši ili niži sprat? Mnogi i dalje imaju dilemu kada kupuju stan, a ovih 8 faktora vam mogu pomoći

Biranje sprata prilikom kupovine stana je stavka koju neki kupci u prvi mah zanemare, ali koja je vrlo bitna

  • 3
Stan, pogled s terase

Foto: Shutterstock

Cene, lokacija, vrsta gradnje, uređenje, okolina... Šta još uzimate u obzir kada kupujete stan? Svakako sprat na kojem se on nalazi, jer mnogi će vam reći da nije svejedno.

Mnogo je faktora u igri: da li zgrada ima lift, kakav je pogled s poslednjeg sprata, da li je u potkrovlju previše vruće leti (a uglavnom jeste), onda, da li se u prizemlju previše čuje buka s ulice, itd.

Iako najtraženiji, 2. sprat nije rešenje za svakoga, posebno za one koji žele da "žive među oblasima", i uživaju u pogledu.

Predstavljamo vam 8 faktora koji će vam pomoći pri donošenju odluke na kom spratu da kupite stan.

1. Ocenite pitanje bezbednosti, jer su niži spratovi generalno smatrani manje bezbednim od viših. Naravno, to je zato što su izloženiji, dostupniji, mada dosta toga zavisi i od kraja u kojem živite.

2. Zaštita od požara je više sporna ako ste na višem spratu, te vam treba i više vremena da napustite objekat u slučaju širenja vatre. Svakako, pre kupovine stana u nekoj zgradi raspitajte se o godini i načinu gradnje, sertifikatima, instalacijama.

3. Broj liftova ali i stepenika u zgradi je značajno za sve koji razmišljaju o stanu na visokom spratu. Poželjno je da višespratnice imaju barem dva lifta, tako da jedan bude funkcionalan u slučaju da se drugi pokvari, mada je to uglavnom rešeno samo u soliterima.

4. Proverite da li je nadzidani sprat (potkrovlje) legalno izgrađen, budući da se nezakonita odstupanja od građevinskih planova neretko dešavaju na poslednjem spratu zgrade. Preporučljivo je da proverite ima li zgrada u kojoj kupujete nekretninu sve neophodne dozvole.

Potkrovlje stan enterijer

Foto: Shutterstock

5. Ako maštate o panoramskom pogledu iz stana, onda razmislite o višem spratu, jer oni često pružaju najbolje moguće tačke. Pogled je posebno značajan ako kupujete stan u blizini mora, reke ili na planini, samo vodite računa o tome da ne duva previše kada izađete na balkon.

6. Mobilna mreža je danas neophodna, i stoga je važan faktor čak i pri odabiru stana/sprata. U mnogim svetskim gradovima uobičajena je praksa izgradnja višespratnica do čak 40 spratova, te je bitno uveriti se u to da u stanu postoji odgovarajuća pokrivenost mrežom.

7. Niži spratovi su uglavnom hladniji od viših i imaju manju potrošnju energije. Ovo je važan faktor koji treba uzeti u obzir u gradovima gde su duga i "jaka" leta.

8. Svetlo i ventilacija nisu zanemarljiv faktor. Život na višem spratu ima svoje prednosti, jer dobijate bolji pogled na okolinu, bolje osvetljenje i ventilaciju, i manji je uticaj smetnji sa ulice. Takođe, viši spratovi su obično "oslobođeni" najezde komaraca i glodara.

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fircoje

    17. januar 2022 | 12:18

    Samo kuca dolazi u obzir.

  • Kiza

    17. januar 2022 | 23:06

    Moj stan na šestom spratu i samo je on na tom spratu niko iznad mene da mi lupa u sred noći

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>