• 4

Seoba na drugi svet: Da li će Srbi kupovati skupe virtuelne placeve i kako će to uticati na tržište nekretnina

"Srbija prati trend digitalizacije tako da je velika verovatnoća da će i kod nas zavladati takav trend", kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 4
Virtuelno zemljište kupovina zemljišta online

Foto: Shutterstock

Trend rasta cena nekretnina je zahvatio i virtuelni svet. Tako ljudi danas plaćaju milione za virtuelno zemljište.

Zaparavo, parcele fizički ne postoje na Zemlji, već se nalaze na mreži, u nizu virtuelnih svetova koje su tehnički insajderi nazvali metaverzom.

Cene parcela su porasle za čak 500% u poslednjih nekoliko meseci otkako je Fejsbuk objavio da ide all-in na virtuelnu stvarnost.

Interesovanje za virutelne svetove je naglo poraslo, a kriptovalute koje se u tim "video igrama" koriste za kupovinu su u poslendnjih mesec dana naglo dobile na vrednosti.

Jednan komad digitalnog zemljišta u virtuelnom svetu Decentraland je prodata za rekordnih 2,43 miliona dolara u kriptovalutama, što je duplo više od prethodnog rekorda od 913.000 dolara.

To je za nijansu skuplje od prosečne cene stanova na Menhetnu i daleko skuplje od cena nekretnina u ostatku Njujorka,

A ako se pogleda cena po kvadratu, prave nekretnine su i dalje skuplje od virtuelnih. Jedna parcela u Decentralendu je površine oko 4,8 kvadratna metra. Prodato zemljište je površine 565,7 kvadrata, što je daleko više od površine prosečnog stana u američkim metropolama.

Poslednje procene govore da bi digitalni svet mogao prerasti u posao od 1 bilion dolara u bliskoj budućnosti.

Digitalni svet je za mnoge postao kao stvaran, a da li trend stiže do nas (bar kada je reč o cenama nekretnina)?

- Digitalizacija je postala sastavni deo naših života. Iako nama to zvuči strano, mlađe generacije su i te kako deo digitalnog sveta i tehnologije su im postale sastavni deo život bez kojeg ne mogu. Tehnologija je napredovala i verujem da će u skorijoj budućnosti postojati igrice sa virtuelnim kućama u virtuelnoj zemlji u kojoj ćemo svi imati avatare i bežati iz realnosti našeg života - kaže Miloš Mitić izvršni direktor agencije za nekretnine City Expert za Telegraf Biznis.

Na pitanje kakvog to potecnijalnog uticaja ima na tržište nekretnina, naš sagovornik kaže:

- To svakako ne bi smelo da utiče na regularno tržište nekretnina, ali će uticati na svet oko nas. Srbija prati trend digitalizacije tako da je velika verovatnoća da će i kod nas zavladati takav trend. Ne bi trebalo da ovaj trend utiče na cene nekretnina, barem ne u skorijoj budućnosti - objašnjava Mitić.

Lokacija, lokacija, lokacija

 

Metaverzum

Foto: Shutterstock

Baš kao imovina u stvarnom svetu, za metaverzum cena se odnosi na tri stvari: lokacija, lokacija, lokacija.

Dakle, metaverzum definitivno ulazi u sve "pore društva", budući da Zakerberg, ispred kompanije Meta, traži čak 10.000 novih radnika u Evropi, dok neki bogataši daju milione dolara za virtuelno zemljište.

Najskuplji placevi su blizu mesta gde se okuplja mnogo korisnika. Tako je jedna osoba nedavno platila čak 450.000 dolara kako bi bila sused u virtuelnom svetu zvanom Peščanik.

Takođe, gigantski trgovinski lanac iz SAD, Volmart, ulazi u metaverzum, sa planovima da stvori sopstvenu kriptovalutu i ​​kolekciju nezamenljivih tokena (NFT).

Prodavac je prijavio nekoliko novih zaštitnih znakova krajem prošlog meseca, koji ukazuju na njegovu nameru da proizvodi i prodaje virtuelnu robu, uključujući elektroniku, kućnu dekoraciju, igračke, sportsku opremu i proizvode za ličnu negu.

I Najki je početkom novembra podneo niz prijava za zaštitne znakove, u kojima su prikazani planovi za prodaju virtuelnih brendiranih patika i odeće.

Šta vi kažete, da li biste se preselili u novi virtuelni svet? Odgovorite nam u našoj anketi:

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>