• 8
 ≫ 

Da li je danas isplativije izdavati stan ili garažu u Beogradu: Kolika je zarada?

 ≫ 

Parking je postao kategorija koja se može dobro "unovčiti", a cene garažnih mesta neprestano rastu

  • 8
Garaža

Foto: Shutterstock

Ako živite u Beogradu, onda znate kakav je "pakao" naći parking mesta u mnogim zonama grada. Takođe znate i da je danas unosno posedovati - ne samo stan na dobroj lokaciji - već i garažu.

I dok ostaje da se vidi da li će i koliko izgrađen metro u Beogradu, u budućnosti, doprineti smanjenju saobraćajne gužve, ali i padu cene ove vrste nepokretnosti - garaže ostaju dobra investicija.

Parking je postao problematičan čak i tamo gde je do pre nekoliko godina bilo relativno lako naći mesto, a zaposleni nisu "žurili" s posla kući da ga "ugrabe", dok se ne stvori gužva među komšijama.

Međutim, sada smo svedoci toga da je čak i prostrani Novi Beograd postao prenatrpan, te su neke garaže upravo na tom potezu  dostigle cenu do čak 50.000 evra. Drugim rečima, vrede kao stan.

Ako razmišljate o tome da li da uložite u garažu, bilo za svoje potrebe ili zarad izdavanja, nekoliko stvari bi trebalo da znate.

Gde odabrati garažu?

 

Odgovor na ovo pitanje umnogome zavisi od toga da li ćete je koristiti vi ili želite da je iznajmljujete. Ako, recimo, živite u centru ili na Vračaru, onda vam je svejedno, jer su te zone i za izdavanja "plodonosne". Ali ako ste na periferiji grada, tu vam garaža još uvek ne znači mnogo. Osim toga, odabir svakako zavisi od budžeta kojim raspolažete.

Imajte u vidu da na cenu garaže, prilikom kupovine, utiče nekoliko faktora: najpre lokacija, potom veličina garažnog mesta, zatima mikrolokacijska gustina naseljenosti, onda - da li se u blizini nalazi neka javna garaža/javno parkiralište, i takođe je važna prisutnost novih kompleksa zgrada, gde recimo nema dovoljno parking mesta za sve stanare koji su vozači.

Beograd, panorama

Foto: Marko Jovanović

Beograd ostaje dominantan

 

U ovako prenaseljenom gradu, gde broj vozila i vozača raste iz dana u dan, zaista je izazov naći parking mesta - štaviše, pomisao na traženje i "lutanje" po ulicama - odvraća mnoge vozače od vožnje, te radije koriste GSP za svakodnevne aktivnosti.

U tom smislu, prestonica se ne može porediti s ostalim gradovima u Srbiji, gde je mnogo manja jagma za garažama. Tamo je i cena garaže znatno niža, a potražnja je manja - kako zbog manje potrebe za posedovanjem ili korišćenjem garaže tako i zbog slabije kupovne moći stanovništva.

Kupovina garaže u Beogradu danas ima investicioni karakter, dok je kupovina u ostalim mestima Srbije - isključivo vezana za lične potrebe.

U tom smislu, bitno je da znate i da mnogi investitori, posebno većih kompleksa, ne žele da "nasumično" prodaju garaže koje grade, već isključivo uz nekretninu koju prodaju na toj lokaciji. I ovo takođe utiče na povećanu potražnju, ali i sužava vaš izbor. 

auto, parkiranje

Foto: Freepik

Može li se živeti od izdavanja garaže?

 

I ovo je često individualno pitanje. Najpre, zavisi šta je kome dovoljno na mesečnom/godišnjem planu, dok sa druge strane, zavisi i od toga koliko ste platili garažu. Ako ona košta 40.000 ili 50.000 evra, onda je svakako pametnije za taj novac kupiti stan, pa ga izdavati.

Podsećamo vas da su i cene kirije na periferiji Beograda značajno skočile u poslednje vreme.

Dakle, sve je teže naći pristojan stan, prosečne kvadrature, za manje od 150-200 evra. Cene u centru i na ostalim top gradskim lokacijama takođe su rapidno skočile, na više od 300/400 evra.

Sve u svemu, prihodi od izdavanja garažnog mesta kreću se, u proseku, od 70 do 150 evra mesečno, zavisno od lokacije, mada cena nekada ide i naviše. Ovaj novac svakako neće rešiti vaše mesečne rashode, ali dobro dođe kao "dodatak" kućnom budžetu.

S druge strane, ako kupite dve ili tri garaže po povoljnijoj ceni, možete uvećati svoje prihode. Ali, imajte na umu da jeftinija garaža znači lošija lokacija, što automatski obara i cenu izdavanja. Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje da li je povoljnije izdavati stan ili garažu, ali je sigurno da je stan vrednija investicija.

S druge strane, u slučaju garaže mogućnost štete/demoliranja prostora je manja, takođe, ne morate da plaćate popravke dok u stanu žive vaši podstanari itd.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ee

    20. januar 2022 | 09:10

    Tako je to kad se cela Srbija sjatila u Bg. Kad bi se svako vratio zavicaju, Beograd bi bio polu prazan.

  • Auuui

    20. januar 2022 | 10:05

    Beograd,Beograd,Beograd da mi plate nebi ziveo tamo

  • Bg

    20. januar 2022 | 14:11

    Izdajem i stan i garažu ali garaža mi je slatka lova jer nema odrzavanja i problema koliko sa stanovima. Samo da je lokacija dobra i isplati se mnogo vise od stana. Ja uzmem mesecno 200eura po garaži. Jedna Vracar druga Vukov spomenik. Placene su dosta ali davno tako da su do sada kupile taj stan koji se izdaje.... Garaze u ovakvim delovima grada su najtraženije i vec poslednjih 15 godina nisu bile prazne jedan dan 😂. Ali sada su oko 25 do 30 000 eura. Isplati se svaki euro. Sigurna lova bez rada... Pozz

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>