• 4
 ≫ 

Ponuda majstora važi 7 dana: Cene materijala skaču, a kvadrat na ovoj planini je 1.800 evra

 ≫ 

Divčibare se nalaze na nekih 110 km od prestonice, tako da ne čudi što za ovom planinom vlada pomama

  • 4
Divčibare cena kuća

Foto: Shutterstock

Cene nekretnina nastavljaju da "divljaju", kako u vodećim srpskim gradovima, tako i na planinama. 

Za Kopaonik i Zlatibor je odveć poznato da su cene kuća i apartmana dostigle takoreći rekordne nivoe, ali su Divčibare mnogima iznenađenje.

Negde u decembru 2021. pisali smo o tome da ova domaća planina biva sve bogatija kada je reč o tzv. pametnim kućama, odnosno nekretninama sa "smart" sistemima, gde je kvadrat dostigao nivo od 2.000 evra.

Međutim, sada dobijamo informaciju od jednog izvođača radova upravo na ovoj planini da se kvadrat kod "klasične gradnje" kreće u nivou od 1.800 evra. Poređenja radi, to su cene zabeležene u nekim od atraktivnijih zona u Beogradu i u centralnim delovima Novog Sada.

- Rekao sam budućem vlasniku kuće koju radim da ponuda važi nedelju dana, jer se cene materijala menjaju "brzinom svetlosti", tako da ne mogu da garantujem kako će biti do kraja. Radovi uskoro kreću, a radimo kompletnu kuću, od plafona do poda, po principu "ključ u ruke" - kaže nam majstor iz Beograda.

Divčibare se nalaze na nekih 110 km od prestonice, tako da ne čudi što za ovom planinom vlada pomama. Podsećamo vas i na priču o mladom beogradskom paru koji je sam, bez stručne pomoći, sagradio kućicu. Anej i Ivana su tako napravili svoju oazu za beg iz grada.

Čelik skuplji 3 dolara

Isti majstor koji uglavnom prihvata "veće radove", vezane za stanove i kuće, potvrdio nam je da bi vam za skoro pa kompletno renoviranje stana sada trebalo 4.000 do 5.000 evra više nego u jesen 2021.

Rustična kuća

Foto: Shutterstock

Za svega nekoliko meseci, razlika u cenama je prilična. O tome svedoči i podatak o poskupljenju čelika. Ruda gvožđa, koja je sirovina za proizvodnju čelika, oporavila se nakon pada u novembru, kada je cena bila ispod 100 dolara po toni. Skok se dešava usled očekivanog stabilnijeg rasta u 2022.

To znači da i naše uvoznike čeka novi skok. Naime, čelik je u nabavci već kupljen za 3 dolara više, što u praksi znači, primera radi, 350 evra više po jednom objektu u koji uglavnom ide čelik.

I sam odmor na Divčibarima je skuplji. Iznajmljivanje nekategorisanog apartmana koji se nalazi na kilometar i po od ski centra, u prvom delu februara koštalo je nekih 200 evra. Reč je o ceni apartmana za dve osobe, za sedam noćenja. To je za navedeni period - najjeftinija varijanta.

Odmor, kuća, cimer

Foto: Shutterstock

Useljenje za 10 dana

Iako Srbija do skoro možda nije bila krcata vikendicama, kućama koje se prave brzo i lako - a koje su efektne,i to se sada menja. Pogledajte kako izgledaju povoljne kuće, domaće proizvodnje, u koje je moguće useliti se kroz desetak dana.

Glavna prednost pomenutih nekretnina je što se prave brzo i lako, povoljnije su od konvencionalnih, i možete ih postaviti maltene svuda.

Podsećamo, vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji je u četvrtom kvartalu prošle godine porasla za 27,1 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 10,4 odsto u odnosu na isti kvartal 2020. godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    20. februar 2022 | 10:16

    Ne dajte Divčibare, Taru, Zlatar.... Ne dajte da nam unište prirodu kao što su uništili Zlatibor. Potecijalni prodavci, mislite na živote vase dece , vasih rodjenih i nerodjenih unuka. Nije sve u parama. Ne dajte prirodu.. Zlatibor više nije Zlatibor. Nema više dušu planine. Sve je u betonu..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>