• 24

Da li biste živeli u 10 kvadrata? Iznenadiće vas cene mikro stanova: Kvadrat u Beogradu skoro 3.000€

Ideja u životu u tako malom stambenom prostoru ponajviše je karakteristična za Aziju, ali se trend sve više preliva i na druge svetske prestonice

  • 24
Mali stan Foto: Shutterstock

Tržište nekretnina je danas toliko bogato i "preplavljeno" da se traži bukvalno sve, i svuda. Kupci ili zakupci, istina, biraju više nego ikad pre, ali s druge strane - asortiman želja i potreba je širi.

Možda bi gotovo svakoj osobi na planeti, do pre nekoliko decenija, bilo nepojmljivo da živi u jedinici od 10-ak kvadrata, ali je sada i to tip nekretnine koji se masovno traži. Čije potrebe zadovoljava tzv. mikro stan?

Uglavnom potrebe samaca, koji dosta vremena provode van kuće (rade dosta, putuju...), a žele, recimo, da žive u strogom centru grada gde je i najveći broj mikro stanova.

Zanimljivo, ali ovaj podatak vam može biti dokaz kolika je moć nekog trenda, dela grada i potražnje.

Naime, stanovi od 10 do nekih 15 m2 (a ponekad imaju i svega 8 kvadrata) - locirani u užem centru - ponekad mogu vredeti isto kao jednosoban ili dvosoban stan u čak nekom atraktivnom delu grada (to ne mora biti dalja periferija).

Suštinski, mikro stanovi su minijaturne garsonjere, što nekima možda zvuči kao pleonazam, budući da su garosnjere po difoltu male, minijaturne. Ipak, mikro jedinice su dokaz da uvek može manje.

Mali stanovi, odnosno garsonjere u proseku imaju 20-25 kvadrata (do 30 m2), i uređeni su izjedna, tako da spavate, radite, boravite i jedete u jednom, istom prostoru.

Ideja u životu u tako malom stambenom prostoru ponajviše je karakteristična za Aziju, ali se trend sve više preliva i na druge svetske prestonice. Zanimljivo je, recimo, da je zakon u Velikoj Britaniji od pre nekoliko godina omogućio da se prostori starih poslovnih zgrada mogu preurediti u više mikro stanova.

Jedna korisnica Tvitera je na toj društvenoj mreži postavila zanimljivu "mapa" mikro stana, uz komentar Živeti u 10 kvadrata? Da li biste mogli?, a odgovori su pomešani. Jedan korisnik je recimo naveo da bi mogao da živi, ako je sam. Kako se vama čini ta ideja?

Trenutno se prodaje stan od 10 kvadrata na Vračaru (Beograd), za čak 28.600 evra. To znači da je cena po metru kvadratnom 2.860 evra. S druge strane, stan iste veličine u Novom Sadu prodaje se u ovom momentu za oko 17.500 evra, a nalazi se u centru grada.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mmmm

    5. mart 2022 | 15:17

    Moj spajz ima 10m2, nije prenatrpan i opet nemam gde da se okrenem. A kako li je tek ziveti u njemu. Nuzda zakon menja. Uostalom SVI BI ZA BEOGRAD, a u mestu odakle su zvrje prazne kuce, gde zive mama i tata.

  • 5. mart 2022 | 18:38

    10 kvadrata nije stan. Nije cak ni garsonjera. Koliko je kupatilo, ako ga uopste ima?

  • Ja

    5. mart 2022 | 16:06

    Živim u 30 kvadrata, ništa mi ne fali...čak mi se čini da je spavaća soba višak, što znači, mogla bih i u 10 kvadrata da živim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>