• 6
 ≫ 

Stan u centru za 400€, široki bulevari, blizina i fer cene: Čime nas sve privlači ovaj grad?

 ≫ 

Zbog blizine Srbiji, Mađarska je za mnoge naše ljude idealna zemlja za život

  • 6
Budimpešta

Foto: Shutterstock

Budimpešta je grad koji zrači posebnom lepotom.

Ima otprilike 1,8 (do 2.000.000) miliona stanovnika, ali se na ulicama ne oseća prenaseljenost jer su bulevari široki, grad je podeljen na Budim i Peštu, ima osam mostova; Dunav je širok i vožnja ovom evropskom rekom je jedno od najlepših iskustava koje može doživeti kada ste u mađarskoj prestonici.

Organizovane ture su odlična prilika da upoznate grad i, između ostalog, saznate od lokalnih vodiča da su, recimo, u određenim stambenim zgradama niži slojevi društva živeli na višim spratovima, te da su imali manje prozore.

S druge strane, u Budimpešti se nalazi druga najveća sinagoga na svetu (prva je u Njujorku).

Ono što glavni grad Mađarske čini posebnim jeste i velelepna zgrada Parlamenta, zatim Statua slobode, Andraši bulevar koji je zaštitio UNESCO, a Pešta je definitivno ekonomsko-industrijsko-trgovački centar cele zemlje.

Zbog blizine Srbiji, Mađarska je za mnoge naše ljude idealna zemlja za život, posebno imajući u vidu dobar standard, relativno niske cene i troškove života, dobro organizovan javni prevoz, odličnu snabdevenost.

Koliko je kirija u Budimpešti?

Istraživali smo i kako se kreću cene stambenih kvadrata u Budimpešti, a prema aktuelnim informacijama sa sajta Numbeo, iz februara 2022, ako želite da iznajmite prosečan stan (sa jednom sobom) u centru Budimpešte to će vas mesečno koštati oko 400 evra, dok stan sa tri sobe u centru košta blizu 750 evra.

Cene van centra su svakako niže.

Želite li da kupite stambenu jedinicu u srcu mađarske prestonice, cena po m2 za centar iznosi oko 2.940 evra, dok je cena za stanove van centra - oko 1.960 evra po kvadratu.

Numbeo dalje analizira da je prosečna mesečna plata u ovom gradu, posle oporezivanja, oko 850 evra. Podsećamo vas i na podatak da je u januaru 2021. prosečna neto plata u Mađarskoj porasla na 775 evra, odnosno za 9,2 odsto više u odnosu na isti mesec 2020. godine.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>