• 1

Rešena misterija: Zašto su zgrade u Amsterdamu krive i uske? Ima veze i sa porezom

Zgrade nisu dizajnirane na ovaj način samo zato da bi izgledale lepo, već i zbog nekoliko važnih faktora koji su oblikovali arhitekturu holandske prestonice

  • 1
Zgrade u Amsterdamu Amsterdam / Foto: Shutterstock

Ako ste nekada bili u Amsterdamu, onda znate da je on savršen grad za vožnju biciklom i duge šetnje, ali i lako "gubljenje" oko kanala.

Mnogi bi ga izabrali kao omiljenu evropsku metropolu, u bilo koje godišnje doba, mada posebnu čar ima na proleće kada sve procveta i do izražaja dođe prelepa holandska arhitektura. A kad smo kod tipičnih zgrada koje ste sigurno primetili, evo nekoliko zanimljivih podataka koje možda niste znali.

Naime, ponekad se čini da amsterdamske zgrade/kuće ne prate nijedno od osnovnih pravila arhitekture i to je ono što ih čini fascinantnim. Jedinstvena i prilično neverovatna arhitektura je jedna od prvih stvari koje ćete primetiti u ovom gradu.

Zgrade su često "iskrivljene", prolaznici se ponekad zapitaju kako uopšte stoje, u raznim su bojama, i postoji dobar razlog zašto idu u visinu, a ne u širinu.

Većina zgrada je veoma uska i visoka, sa puno velikih, lepih prozora. Zgrade nisu dizajnirane na ovaj način samo zato da bi izgledale lepo, već i zbog nekoliko važnih faktora koji su oblikovali arhitekturu Amsterdama. Više prozora, a manje zidova - zgradu čini lakšom.

Moraju biti što lakše, jer Amsterdam ima velike probleme sa temeljima. Većina starijih zgrada izgrađena je na drvenim stubovima, koji su vremenom postali manje čvrsti. U kombinaciji sa vlažnim uslovima tla, kuće jednostavno tonu tokom vremena.

Većina kuća je vezana jedna za drugu, tako da izgleda kao da se oslanjaju jedna na drugu, i zajedno održavaju ravnotežu. Međutim, ako postoji kuća izgrađena "bez oslonca drugih zgrada" na jednoj strani, naginjanje je još uočljivije.

Amsterdam Foto: Pixabay

Šira zgrada - veći porez

Druga posebna karakteristika amsterdamskih kuća je da su veoma uske. Jedan od razloga zašto su kuće tako uske je što se u prošlosti plaćao veći porez na račun veličine fasade zgrade - odnosno njene širine. Drugim rečima, što je fasada šira - to se plaća veći porez.

Ipak, danas su visoke i uske kuće, sa problematičnim strukturama, ono što čini arhitekturu grada tako jedinstvenom. Mimo toga, u Amsterdamu se nalaze i objekti nagnuti napred, što se objašnjava činjenicom da amsterdamske kuće imaju još jednu veoma jedinstvenu karakteristiku - kuku koja viri iz gornjih spratova. Zašto?

Kuće su nekada koristili trgovci za skladištenje robe, koja bi se potom transportovala kanalima. Uske stepenice zgrada nisu dozvoljavale da se roba lako prenosi sa jednog sprata na drugi. Roba i sve druge vredne stvari morale su da se skladište na najvišem spratu u slučaju poplave.

Tako je kuka na gredi, na krovu, korišćena da se roba brzo dovuče na gornji sprat. Neki ljudi taj sistem, zapravo, i danas koriste. Kakve veze to ima sa naginjanjem objekata napred? To je urađeno da bi se izbegla bilo kakva oštećenja na fasadi, kada se veliki predmeti podižu na zgradu. Postoji rizik da se roba zaglavi.

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    25. mart 2022 | 13:15

    I dan danas tako unose/iznose kabast namestaj. Hodnici su uski da dve osobe tesko mogu da se mimoidju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>