• 1
 ≫ 

Sklopiva kuća iz snova: Veličine hotelske sobe, ima krevet, tuš, toalet, a pitamo umetnika i za cenu

 ≫ 

The Folding Dream House spaja održivost, arhitekturu i tehnologiju

  • 1
Folding Dream House Foto: Michael Jantzen

Sećate se perioda kada smo kao deca (a neko i u kasnijim godinama) uživali u Lego kockama i pravljenju raznih oblika od njih, uključujući kuće?

Ovo nije baš Lego kućica, ali je budućnost: spoj inovacija, praktičnosti, jednostavnosti i moderne estetike. Dizajneri i arhitekte sve češće napuštaju klasične principe gradnje, te su u fokusu tzv. malene kuće, kao i montažne, eko nekretnine, kontejnerski i mobilni objekti prilagođeni za stanovanje itd.

Kada je reč o ovakvim kućicama, neretko se koriste zidovi Tipa B, koji su tanki i zadovoljavaju sve uslove energetske efikasnosti. Nekretnina koju možete videti u galerijama ispod je montažna - rastavlja se iz potpuno zatvorene, kockaste strukture u višeslojnu kuću iz snova.

U pitanju je moderna, sklopiva kuća koja kombinuje život u zatvorenom i na otvorenom. Oblici su oduvek bili izvor inspiracije za dizajnere, pa tako i za autora ovog koncepta, a to je Majkl Jancen (Michael Jantzen).

Oblici čine strukturu našeg sveta i otkrivaju beskrajne konfiguracije, kada se kombinuju zajedno. Igranje sa oblicima pruža vam fleksibilnost, a Jancen je multidisciplinarni umetnik iz Novog Meksika (SAD) koji je, čini se, primarno inspirisan geometrijom.

Dovoljno je da pogledate kako izgleda ova neobična kuća, pa da shvatite o čemu pričamo. Inače, Telegraf Biznis je kontaktirao Majkla, koji nam je rekao da kuća još uvek nema cenu, kao ni tajmlajn, već da je još uvek reč samo o konceptu.

Nosi naziv The Folding Dream House, i spaja održivost, arhitekturu i tehnologiju. Amerikanac je razvio prilagodljiv, moderan dom, dizajniran i za spavanje. Po veličini podseća na konvencionalnu hotelsku sobu, sastoji se od dva montažna, prenosiva modula.

Svaki pravougaoni modul je predviđen da se montira na uzdignutu, trouglastu osnovu koja povezuje proširive potporne grede kuće sa njenim okvirom.

- Ovi paneli se mogu otvoriti ili zatvoriti na mnogo različitih načina oko modula, kako bi se prilagodili različitim funkcionalnim i/ili estetskim zahtevima. Ploče sa prorezima mogu se pomerati i učvršćivati na način koji nadmašuje neke ili sve klizne sisteme staklenih vrata i krovnih prozora. Takođe se mogu potpuno presavijati oko modula kako bi se zaštitilo svo staklo kada niko ne stanuje u kući - kaže ovaj umetnik.

Sklopiva "kuća iz snova" je trenutno u idejnoj fazi. Unutar modula, Jancen je konfigurisao bračni krevet, veliki ormar, tuš, toalet, lavabo.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    29. mart 2022 | 10:27

    A , kada je velika Oluja lete kao perje !, Neka , hvala !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>