• 14

Mini garsonjere u Srbiji novi su hit: Našli smo 3 stana od 12 kvadrata, da li biste ih platili ovoliko?

Da li je njihova cena realna na tržištu?

  • 14

Ulaganje u nekretnine uvek je dobra ideja, a ukoliko napravite dobru procenu prilikom odabira lokacije, kvadratura, kao i raspored prostorija sigurno je da nećete pogrešiti.

Bilo da birate stan ili kuću za sebe ili ste se odlučili za izdavanje dobro razmislite pre nego što bilo šta odlučite.

Kada su u pitanju nekretnine u Beogradu ili Novom Sadu od presudnog značaja je lokacija. Ona formira cenu, tako da je veoma bitno o kojoj opštini se radi.

U poslednje vreme, reklo bi se da svaka roba ima svog kupca, i da mogu da se prodaju i stanovi koji su izuzetno male kvadrature, dok im je vrednost u rangu jednosobnih stanova koji su se ranije mogli pazariti za te cifre.

Dugo pišemo o malenim kućama (eng. tiny houses), uglavnom u kontekstu masovne gradnje i tražnje otkako je krenula pandemija, s druge strane imamo i bum prodaje malih stanova.

Kako pokazuju podaci sajtova za oglašavanje nekretnina, nekoliko je onih čija je kavdratura tek 12 metara kvadratnih. Mi smo brzom pretragom naišli na čak tri u Novom Sadu u istom naselju.

Njihova cena se kreće od 22.000 evra pa na gore. 

Jedan takav stan na Grbavici i ima centralno grejanje, dok za jedan drugi piše da je odličan za izdavanje i da su mali troškovi stanovanja. Orijentisan je na zapad, ima kupatilo i kuhinjsku nišu. Prodaje se kompletno namešten sa svim uređajima.

Pitanje je da li vaš život može da stane u toliko kvadrata.

Svakako bi bilo dobro da pre nego što donesete odluku dobro razmislite kako da prođete najpovoljnije, a da kvalitet bude na zavidnom nivou.

Tokom poslednje dve godine zabeležen je značajan rast cena nekretnina, a stručnjaci prognoziraju da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.  Cene nekretnina u izdavanju su takođe sve veće. 

Vlasnici nekretnina ocenjuju da će aktuelna geopolitička situacija u Ukrajini uticati pre svega na cene nekretnina, a zatim i na odluku ljudi o kupovini nekretnina, u smislu da će se teže odlučivati na taj korak.

Ipak, najveći broj vlasnika nekretnina je izjavio da neće menjati cenu svojih nekretnina (46%), oni koji će pratiti dalju situaciju, pa će proceniti čine malo više od četvrtine ispitanika (27%), a zanimljivo je da je sličan broj onih koji će podići cene ili to planira da uradi (13,7%) kao i onih koji planiraju da spuste cene ili su to već uradili (12%).

To pokazuju i podaci sajta 4zida.rs u koje je Telegraf Biznis imao uvid.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijela

    16. april 2022 | 19:10

    Ne zna kako vi,ali ja bih za 22.000 evra kupila malu kuću u selu sa okućnicom blizu grada i živela sa porodicom.Gde bi nas četvoro stali u stan od 12 kvadrata? A da bacim tolike pare na ,,mini stan" nemam nameru,taman kad bi bio tik uz spomenik Knezu Mihailu u Beogradu.

  • Marina

    16. april 2022 | 17:29

    Nema sanse da zivim u takvom skucenom prostoru.

  • Svuda

    16. april 2022 | 16:44

    U Londonu su svi takvi.Tamo je luksuz 50m2.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>