• 0

U planu beogradski kompleks sa kulom do 120 metara: Ovako je zamišljen Tempo Tower

Predmetni prostor pozicioniran je na obodu Bežanijske kose, uz auto-put, trapezoidne forme, ukupne površine od oko 5,15 ha

  • 0
Bežanijska kosa, gradnja Foto: Google Maps, Shutterstock

Na Bežanijskoj kosi planiran je kompleks sa kulom do 120 metara.

Projektom je predviđeno da se budući "Tempo Tower" sastoji od tri tela sa zajedničkom bazom, a planirana visina najvišeg među njima iznosila bi 120 metara.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije područja između Bulevara Arsenija Čarnojevića, kompleksa studentskog sportskog centra i ulica Blagoja Marjanovića Moše i Partizanske avijacije na Bežanijskoj kosi, koja pripada opštini Novi Beograd.

Povod za izradu PDR-a i prateće Studijske analize, čiji je nosilac izrade beogradski biro Bureau Cube Partners, jeste inicijativa PD "Tempo Company" iz Beograda, oblikovana idejom i namerom izgradnje stambeno-poslovnog objekta i komercijalnog centra, piše Gradnja.rs.

Urbanistički vredna pozicija

Prostor koji je predmet obuhvata Izmene i dopune PDR-a nalazi se u delu Bežanijske kose uz auto-put E-75, sa suprotne strane u odnosu na sportski centar 11. april. Ovaj deo Novog Beograda predstavlja urbanistički vrednu poziciju, navodi se.

Predmetni prostor pozicioniran je na obodu Bežanijske kose, uz auto-put, trapezoidne forme, ukupne površine od oko 5,15 ha, a čije su građevinske linije paralelne sa regulacionim linijama. Kako se navodi u studijskoj analizi, investitor ima za cilj da u predmetnom bloku izgradi i organizuje novi kompleks objekata stambeno-poslovno-komercijalnih namena.

Kompleks bi sadržao specijalizovane trgovinske jedinice, ugostiteljske jedinice i poslovni prostor u okviru baze, kao i stambene jedinice visokog kvaliteta u okviru kule.

Kvart "Tempo Tower", sastavljen od poslovnog centra i kule, bio bi upotpunjen odgovarajućim pratećim prostorima za kvalitetno funkcionisanje, kao što su nadzemni parking prostor, garaže, skladišta i tehnički prostori.

Gradnja, projekat Foto: Shutterstock

Tri kule sa zajedničkom bazom

Na predmetnoj lokaciji planirana je izgradnja tri stambeno-poslovne kule sa zajedničkom bazom B (Pr+5) i to: dva tela spratnosti od B+2 (maks. visina vrha 25,00 m) do B+25 (maks. visina vrha 100,00 m), te jedno telo spratnosti od B+3 (maks. visina vrha 35,00 m) do B+31 (maks. visina vrha 120,00 m).

Za potrebe novih stambeno-poslovnih objekata predviđena je zajednička podzemna garaža ispod kompleksa, namenjena za stacionarni saobraćaj i smeštaj tehničkih i pomoćnih magacinskih prostorija. Kolski prilazi u garažu su planirani iz saobraćajnica koje okružuju kompleks (Nova 1 i Nova 3), a ulazi u garažu i savladavanje visinske razlike u nivoima biće rešeni pomoću rampi.

U prizemlju novih objekata, koje je u nivou terena, planiran je poslovni prostor (prodavnice i lokali), kao i prostori za vertikalne i horizontalne komunikacije. Glavni ulazi u objekte projektovani su sa pešačke promenade otvorenog platoa. Podzemni i nadzemni delovi objekta povezani su stepenišnim i liftovskim vertikalama pravilno raspoređenim u osnovi objekta, obezbeđujući nesmetanu komunikaciju unutar objekta.

Pasivan i aktivan zeleni krov

Prostorno-programskim konceptom predloženo je formiranje kvalitetnih zastrtih zelenih površina u dve varijante. Prva je pasivan zeleni krov što označava debljinu zemljanog zastora od 60 do 120 cm, koji zbog svoje debljine praktično ima sve osobine prirodnog terena i ne zahteva intenzivno održavanje.

Ovih stručnjaka u Švedskoj nikad dosta Foto: Shutterstock

Drugi tip zastora je takozvani aktivan zeleni krov debljine zastora od oko 40,00 cm i on zahteva intenzivno održavanje, te je zbog toga predviđen na mestima gde je zelena površina vezana za aktivnog korisnika koji će je održavati.

Nad ravnim krovom zajedničke garaže, u unutrašnjosti bloka, formiran je parkovski prostor sa različitim završnim obradama pešačkih staza i platoa i zelenim površinama smeštenim unutar betonskih žardinjera.

Na javnom uvidu do 16. maja

Javni uvid obavlja se svakog radnog dana od 9 do 18 časova u zgradi Gradske uprave grada Beograda, gde će se 31. maja održati i javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda. Tokom javnog uvida, zainteresovani mogu svoje primedbe na planirana rešenja da dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, zaključno sa 16. majem 2022. godine.

Video: Zavirite na novi terminal beogradskog aerodroma Nikola Tesla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>