• 1

Hrvati žele stanove stare do 7 godina: U CG raste potražnja, a cene skaču

U Zagrebu, prosečna tražena cena kvadrata stana do 7 godina starosti - iznosi 2.584 evra

  • 1
Mali stanovi Foto: Shutterstock

Rast cena nekretnina "drma" ceo svet, našu zemlju, pa i naše komšije: konkretno Hrvatsku i Crnu Goru, o čemu ovih dana pišu i tamošnji mediji.

Trend rasta potražnje za novogradnjom je pre svega izražen u Zagrebu, piše Večernji list, i to naročito u poslednje dve godine.

- Sve više ljudi odlučuje se za novogradnju. U ovo vreme, od zemljotresa do danas, možemo reći i da su sadašnji vlasnici stanova takođe u potrazi za novogradnjom, što uveliko premašuje potražnju od ponude, ako govorimo o kvalitetnim stanovima - kaže Maja Tomašković Žuti iz jedne građevinske firme.

Razloge za povećan interes kupaca za novogradnju, osim same sigurnosti i dugotrajnosti, vidi i u visokim cenama starogradnje, kao i rastu cena građevinskog materijala, potrebnog za adaptaciju.

Vezano za tržište Srbije, to nam je nedavno potvrdila i Katarina Kuzmanović, stručnjak za nekretnine, koja je istakla da "rast cena novih stanova utiče i na rast cena starih stambenih jedinica".

I dok se novogradnja kod nas "razgrabi odmah", tako je i u susednoj Hrvatskoj: od preostalih stanova na tržištu, tek 23 posto njih u Zagrebu je novije gradnje, odnosno do 7 godina starosti, a za takve stanove interes pokazuje 14 posto kupaca.

Prosečna tražena cena kvadrata stana do 7 godina iznosi 2.584 evra, ali u atraktivnijim četvrtima i onima bližim centru - cena premašuje i 3.000 evra. Istovremeno, prosečna cena kvadrata stana u Zagrebu, izgrađenog u osamdesetim godinama i početkom devedesetih, iznosi 2.185 evra.

Bum i u Crnoj Gori

Značajan skok cena svih građevinskih materijala, na šta su uticali poremećaji na tržištu, uslovio je neminovan rast cena stanova, saopšteno je iz Udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore (PKCG), prenosi dan.co.me.

- Da bi situacija bila teža, poremećaji na tržištu građevinskih materijala se nisu mogli ni kontrolisati, niti predvideti. Usled toga, privrednici iz sektora građevinarstva su usporili svoje naredne korake, pa nema mnogo stanova u ponudi, na najatraktivnijim lokacijama - rekli su jednoj agenciji predstavnici Udruženja.

Sa druge strane, kako su objasnili, građani koji imaju novac - žele da zaštite njegovu vrednost od evidentne inflacije, kupovinom nekretnina; tako da je evidentno veća potražnja za stanovima u proteklih nekoliko meseci.

- Kada posmatramo izveštaje Monstata, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori, kada su u pitanju samo privredni subjekti, za prošlu godinu je iznosila 1,22 hiljade evra i viša je 5,6 odsto u odnosu na 2020. godinu, kada je iznosila 1,15 hiljada evra - kazali su iz PKCG.

Na pitanje da prokomentarišu trenutno stanje u građevinskom sektoru, imajući u vidu da su poremećaji na tržištu uzrokovali poskupljenje gotovo svih građevinskih materijala, iz PKCG su rekli da su se, u skladu sa kalkulacijama koje su dobili od predstavnika preduzeća u sektoru građevinarstva, samo od početka godine, cene osnovnih repromaterijala značajno povećale.

Video: Zavirite na novi terminal beogradskog aerodroma Nikola Tesla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>