• 34

Ovako sada izgleda nekada golo beogradsko naselje: Zgrada do zgrade, kvadrat 1.400-1.600 evra

Višnjička banja se naseljava 36 godina unazad, ali se čini da pravu ekspanziju doživljava tek sad

  • 34
Višnjička Banja, Nekretnine, Novo Naselje

Foto: Nikola Tomić, Freepik

Nemoguće je ne primetiti kojom brzinom se gradi Beograd: "grana" se u svim pravcima, tako da ono što je do juče bila daleka periferija, sada je nekako sve bliže centru, iako se geografski ništa ne menja.

Centar ostaje gde jeste, kao i neka periferna naselja, ali s nastajanjem novih - neminovno dolazi do izvesnih promena u smislu same strukture grada.

Iako relativno blizu jezgra grada, Karaburma ipak oduvek važi za periferno naselje: međutim, nekako biva bliže gradu, kako se širi Višnjička banja koja je iza nje.

A oni koji su letos stambeni kvadrat u ovom delu grada plaćali 1.300 evra, sada bi mogli da ga plate 1.600 evra.

Pritom, Višnjička banja je takoreći do nedavno bila smatrana delom grada gde su smeštene trošnije, ali i luksuznije porodične kuće ili  firme - sada, sve je više zgrada za stanovanje.

Prelistavajući oglase, pronašli smo nekretnine koje se veoma dobro kotiraju: mada, treba imati u vidu da cena dosta varira, od 1.012 €/m² do 1.689 €/m², prema podacima jednog domaćeg sajta.

Garsonjera skoro 40.000 evra

Mali stanovi su svuda na ceni, pa tako i u ovom delu prestonice. Za stan od 25 kvadrata traže 39.500 evra, što znači da je cena po m2 - 1.580 €. Godina izgradnje je 2015, a garsonjera se nalazi u prizemlju, u objektu na dva sprata.

Dakle, ova stambena jedinica je stara svega sedam godina, i svrstava se u "sveže". Podsećamo, i naše komšije traže upravo takve nekretnine, stare do sedam godina, kada biraju idealni stan za sebe.

Pronašli smo i stan u Sunnyville-u, od 80 m², za 112.000 evra (cena po kvadratu 1.400 evra). Iako nije preveliki, ipak spada u veće stanove, a takvi se teže prodaju. Stoga, ne treba da čudi ako manje nekretnine "prati" veća prosečna cena po metru kvadratnom. 

Takođe, na nešto nižu cenu može uticati činjenica da je stan na poslednjem spratu (5/5) zgrade, ali svakako - cifra opet nije mala za ovaj deo grada.

Potražnja premašuje ponudu

To je realno stanje stvari na tržištu nekretnina, kako u svetu, tako i u Srbiji. Ako u Višnjičkoj banji naiđete na stan od 60-ak kvadrata, po ceni od 100.000 evra ili više, imajte na umu da se radi o više faktora: kvalitet gradnje, sama pozicija, pojačana potražnja, dobra kvadratura, godina izgradnje.

Trenutno je oglašen stan od 67 m2, za 105.000 evra, što znači da je cena po metru kvadratnom oko 1.567 evra. Godina izgradnje je 2021, što samo po sebi dosta podiže cenu u ovom slučaju.

Višnjička banja je, inače, stambeno naselje građeno kao investicija Beogradske zajednice stanovanja, sa planiranim zonama kolektivnog (I i II faza gradnje) i individualnog (III faza) stanovanja velike gustine. Naseljava se punih 36 godina, ali se čini da pravu ekspanziju doživljava tek u poslednje vreme, tačnije nekoliko godina unazad.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    2. maj 2022 | 14:39

    Zasto se pravi tako veliki Grad zar treba cela Srbija da se preseli u Bg Bruka

  • R9

    2. maj 2022 | 15:43

    90٪ se kupuje za kes, a prosecna plata 500e... peru se pare od droge ljudi, sta vam je? Gde je drzava da ispita poreklo imovine za dobar deo tih investitora i kvazi kupaca?

  • Katastrofa

    2. maj 2022 | 15:52

    Sve nove zgrade koje se zidaju su užas od arhitekture i nisu za stanovanje za više od 5 godina. Cena im je velika za ono sto nude.Gledam terasice minijaturne sa staklom kao ogradom pa probaj da na terasi budes sa detetom, nigde parkinga, fasade za 3 gidine propale itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>