• 3

Evropa dobija najviši drveni neboder na svetu: Zavirite u inovativan, besprekoran dizajn

Dizajn obuhvata četiri objekta sa zelenim centralnim trgom i kombinacijom stambenog i maloprodajnog prostora - uključujući restoran, hotel i "ski bar"

  • 3
Najviši drveni neboder na svetu, visok 100 metara, gradit će se u Švajcarskoj

Foto: Schmidt Hammer Lassen Architects/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Vintertur zasigurno nije među najpoznatijim gradovima Švajcarske: nema pogled na Ženevsko jezero, kulturnu moć Bazela, finansijski uticaj Ciriha ili srednjovekovnu arhitekturu Lucerna, ali...

Grad je nekada bio poznat po svojoj industrijskoj moći, ali ovih dana je uglavnom centar za studente i visokotehnološku proizvodnju. Uskoro bi mogao da dobije i ozbiljno globalno priznanje.

Za nekoliko godina, u njemu će se nalaziti najviši drveni neboder na celom svetu, što nije mala stvar, zar ne?

Zgrada nazvana Rocket&Tigeli, treba da bude visoka 100 metara, znači da će nadmašiti sadašnji najviši drveni toranj - norveški Mjøstårnet, i to za čak 14,6 metara.

Budući švajcarski neboder od drveta dizajnirala je danska arhitektonska firma Schmidt Hammer Lassen. Ali, možda je glavno pitanje u svemu ovome, zašto uopšte graditi nebodere od drveta?

To je materijal lakši od betona i potrebno je mnogo manje energije za izgradnju. Takođe, drvo je mnogo bolje za životnu sredinu jer je obnovljivo - uvek možete uzgajati više drveća, piše timeout.com.

I pre nego što se zapitate sledeće, evo odgovora: ne, ojačano drvo nije naročito zapaljivo.

Centralna konstrukcija zgrade Rocket&Tigeli biće napravljena od drveta, ali će, kako bi se uklopila u okolne zgrade, biti pokrivena crvenom i žutom terakotom. Neće se sastojati samo od jedne kule: zgrada će biti samo "deo" čitavog drvenog naselja.

Dizajn obuhvata četiri objekta sa zelenim centralnim trgom i kombinacijom stambenog i maloprodajnog prostora - uključujući restoran, hotel i "ski bar".

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>