• 2

ANALIZA Koliko brzo se prodaju stanovi u Srbiji? Jedan grad je rekorder, a nije ni Beograd ni Novi Sad

Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju, ako posmatramo celu opštinu Beograd je 66 dana

  • 2
cena stana subotica

Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop, Shutterstock

Podaci sa tržišta nekretnina pokazuju da je ono, nakon izazova usled pandemije virusa, ostalo imuno na dešavanja u Ukrajini.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom kvartalu 2022. godine porastao je broj kupoprodajnih ugovora, ali i cena nekretnina. Broj kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu 2022. godine porastao je za 6,7 odsto, u odnosu na isti period 2021. godine, a ukupan obim novčanih sredstava veći je za čak 22 odsto.

Na tržištu nekretnina oseća se da ponuda nezadovoljava potražnju, koja je konstantno raste. Telegraf Biznis imao je uvid u rezultate istraživanja koje je sproveo sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs. Analizirali su koliko se vremenski stanovi za prodaju oglašavaju, odnosno koliko brzo oni odu sa tržišta.

Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju, ako posmatramo celu opštinu Beograd je 66 dana i to za stanove u starogradnji.

-Slično vreme oglašavanja stanova u starogradnji je i u Novom Sadu – na stranicama za prodaju oni se nalaze prosečno 69 dana, kao i u Kragujevcu – 63 dana. U Nišu je nešto veća potražnja među kupcima, pa se ovde stanovi u starogradnji prosečno oglašavaju 51 dan. Zanimljivo je da su apsolutni rekorderi, po vremenu najkraćeg oglašavanja, stanovi u starogradnji u Subotici – nakon što su oglašeni za prodaju, oni se na sajtu prosečno zadržavaju svega 34 dana.

- Prosečno vreme oglašavanja, odnosno vreme koliko stanovi za prodaju stoje na sajtu, nam govori o tome koliko je sama nekretnina atraktivna kupcima, ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Osećaj visoke traženje može stvoriti i to ako na nekoj lokaciji ima malo stanova u ponudi, odnosno ograničen broj stanova u tom gradu. Zanimljivo je da u Zrenjaninu stanovi za prodaju vrlo brzo postanu nedostupni u oglasnicima - prosečno vreme oglašavanja stanova u starogadnji u ovom radu je 54 dana, a u Čačku, na primer, 65 dana – izjavila nam je Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs.

Tabela, 4 zida

Foto: 4zida

Prosečno vreme oglašavanja stanova koji se prodaju u Beogradu u starogradnji je 66 dana, međutim i ovde ima razlike od opštine do opštine. Najveća tražnja je u Zemunu, gde stanovi stoje u oglasima za prodaju prosečno 49 dana. Nakon Zemuna, najbrže se kupuju stanovi u Rakovici – oni se prosečno oglašavaju 57 dana.

Učesnici na tržištu nekretnina, pogotovo agencije za promet nepokretnosti, osećaju pritisak potražnje i svedoče da na mnogim lokacijama ponuda ne zadovoljava potražnju. Stanovi u staroj gradnji su i dalje povoljniji od novih, ali je trend rasta njihovih cena veći nego u novogradnji.

U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečan kvadrat košta 1.680 evra, a u Novom Sadu za čak 21 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i sada je 1.517 evra, kako pokazuju podaci RGZ.

Kvadrat u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 što predstavlja rast od 23 odsto.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T N

    17. maj 2022 | 13:35

    Posle dva meseca ističe oglas, obnavlja se i ide kao nov.

  • Boy

    22. maj 2022 | 08:40

    Više puta sam kupovao i prodavao stan za sebe. Ako stan ima realnu cenu, ne sme da se prodaje duže od mesec dana.Po oglasima zbog nerealnih cena vidjamo da se stalno vrte isti stanovi. Prodaju ih mesecima, godinu dana,i onda kad nestane iz oglasa, verovatno i nije prodao vec je vlasnik povukao oglas. Malo je prodavaca koji stave neku korektnu cenu, takvi se stanovi i prodaju. Vecina prodavaca ima nerealne ambicije, čuli su da su cene skočile,a ne shvataju da je to mahom propaganda,pa probaju da se obogate na lak način.Platili su stan pre par godina 80 hiljada,pa sad taj stan stave u oglas za 130 hiljada. Vecina su neozbiljni prodavci koji ne prodaju stan jer im zaista treba da ga prodaju, selidba, razvod, posao i sl.Ne,vecinom prodaju kao preprodavci, muljatori.Oglasi su besplatni i onda idu po onoj APP, ako prodje prodje. A svaki stan može da se proda, i onaj loš,samo treba staviti pravu cenu. A ne što traže za suterene na Vračaru 2500 evra po kvadratu. Ili za garsonjere na prizemlju od 20 m traže 50-60 hiljada.Pa ko je lud dati tolike pare za tako mali stan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>