• 30

Analizirali smo skok cene kirija u Beogradu: Stan od 35 kvadrata skočio s 230 na 400 evra!

Retke su lokacije na kojima nije došlo do rasta cena izdavanja

  • 30
Stanovi, nekretnine Foto: Telegraf, Freepik

Od početka rata hiljade iseljenika iz Ukrajine i Rusije našle su svoj dom u Beogradu, dodatno, mnoge kompanije alocirale su svoje radnike.  Zbog toga je na tržištu nekretnina došlo do velike tražnje, pa su cene kirija za kratko vreme skočile i za nekoliko stotina evra.

Drugo, činjica je i da da stanova na zakup nema mnogo, kao što nema mnogo ni stanova za prodaju, uprkos ekspanziji gradnje.

Dodatno, u poslednjih mesec dana, kako je već Telegraf Biznis pisao, agencije za nekretnine u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim gradovima u Srbiji, primetile su nagli porast iznajmljivanja, ali i kupovine stanova, kuća i poslovnih prostora od strane ruskih, ali i ukrajinskih državljana.

Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prestonica Srbije postala privlačna lokacija za život.

Što se tiče zakupa, postoji veliko uvećanje tražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, sada svoje zaposlene alociraju kod nas. Ipak, ne treba sve pripisati naletu stranaca, cene prate tražnju, a stručnjaci nisu sigurni kada bi tržište moglo da se stabilizuje.

U međuvremenu, evo preciznih podataka kako se kreću cene zakupa.

Retke su lokacije na kojima nije došlo do rasta cena izdavanja pa je tako, a kada je reč o tome da koji stanovi prilikom iznajmljivaja se najpre izdaju, naš sagovornik kaže:

- Kao po pravilu, najbrže se izdaju manji stanovi. Izuzetak su dvoiposobni stanovi koji se najsporije izdaju - navodi za naš portal Igor Manjenčić ispred Mojanekretnina.rs.

Upravo u saradnji sa mojanekretnina.rs, analizirali smo cenu zakupa za jednosobne stanove, odnosno one do 35 metara kvadratnih . Oni su ujedno često i najtraženiji.

Prema podacima koje smo analizirali za godinu dana, Savski venac je ubedljivo najviše povećao kiriju. Prošle godine za mesec dana stan je koštao u proseku 229 evra na toj opštini, dok je krajem aprila prosečna cena iznosila čak 402 evra. To je vinulo ujedno ovu opštinu na prvo mesto najskupljih kada je reč o izdavanju jednosobnih stanova.

I vlasnici stanova u Starom gradu su profitirali jer je cena zakupa sada 402 evra u odnosu na 243 od prošle godine. Vračar već tradicionalno drži svoje visoko mesto, a cena kirije je pratila rast. (380 u odnosu na ranijih 303 evra).

Novi Beograd se takođe visoko kotira, ali primećujemo malu promenu. Prošlog proleća cena zakupa stanova je bila oko 290 evra, što je ovu opštinu činilo skupljim, dok je sada skok na 316 evra. To u konačnoj statistici znači da je ipak "pao" na listi najskupljih.

Pogledajte detalje u našem grafikonu i video materijalu.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir rus

    31. maj 2022 | 13:58

    Sve te što izdaju stanove po nerealnim cenama oporezivati maksimalno...to su ratni profiteri

  • Deprimislav

    31. maj 2022 | 13:41

    Koliko me ovo sve baca i depru. Stan od 65 kvadrata na Miljakovcu 120000€. Čovek samo da sedne i da plače.

  • Marija

    31. maj 2022 | 18:02

    Ovo je strasno sta se radi ja i suprug smo podstanari i ukupna primanja su 80 hiljada 250 eura traze nam sad za kiriju u Pancevu a dvoje dece skolujemo plus stan nam je izdat prazan i star, mesecne komunalije nam budu od 100 do 150 eu. Tuzno i pretuzno sta se desava ali bice bolje nadamo se, daaa nadamo se....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>