• 10
 ≫ 

Rusi ranije "gospodarili", sada oni kupuju po Jadranu: Turisti im ostavljaju pare

 ≫ 

Kredit za gradnju digli u Nemačkoj, a planiraju da ga otplaćuju iznajmljivanjem kuće u razdobljima u kojima je sami ne koriste

  • 10
Plaža Uvala, Istra, Hrvatska, turizam, more Plaža Uvala u Istri / Foto: Shutterstock

Sve više Nemaca kupuje nekretnine na moru u Hrvatskoj i onda ih iznajmljuju i na taj način vraćaju uloženi novac. Novinari Deutsche Wellea su razgovarali s dvojicom od njih o njihovim iskustvima s građevinarima, porezima i - korupcijom.

Jens i njegova porodica iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg su sebi ispunili san - sada su vlasnici luksuzne vile sa bazenom i pogledom na more.

Sve je počelo zajedničkim odmorom njegove porodice i porodice njegove sestre u Istri. Njima se ova regija jako svidela, ali je najamnina za dovoljno veliku i dobro opremljenu vilu sa bazenom bila prilično visoka. Kad su krenuli da računaju, zaključili su da bi im se isplatilo da imaju svoju kuću. Dugo su tražili, ali nisu uspevali da nađu nešto što bi im se stvarno svidelo.

A onda su otkrili prekrasno gradilište na rubu ribarskog mesta na jugu Istre sa veličanstvenim pogledom na more. I odlučili se za gradnju.

- Bilo je jednostavnije nego što smo mislili - ističe 53-godišnji Jens.

On kaže da je cena građevinskog materijala otprilike ista kao i u Nemačkoj, ali da je radna snaga još uvek znatno jeftinija. I tako su prošle godine završili gradnju svoje vile sa bazenom, a ove godine već imaju prve turiste.

Naime, oni su kredit za gradnju digli u Nemačkoj, a planiraju da ga otplaćuju iznajmljivanjem kuće u razdobljima u kojima je sami ne koriste.

Za isti model "graditi, a ne unajmiti" odlučio se i 55-godišnji Oliver iz Bavarske.

- To je bilo više slučajno. Mi smo iz Italije krenuli dalje prema Istri i onde videli lepe gradove, bistro more i čiste plaže. To me je odmah osvojilo - priča ovaj Nemac za DW.

Nakon toga su, kaže, par godina letovali na jugu Istre i odlučili da kuće kuću. Međutim i oni nisu uspeli da nađu ništa odgovarajuće, pa su zaključili da im je bolje da grade u skladu sa svojim željama i potrebama.

Pre nekoliko godina našli su jedno lepo i veliko gradilište. Prvobitna namera bila je gradnja za sopstvene potrebe.

Međutim, na parceli sa fantastičnim pogledom na more bila je predviđena gradnja većeg objekta.

- Pitao sam prodava: "Šta ću s tročlanom porodicom na 500 kvadrata?" A on mi je odgovorio: "Pa izgradite apartmane i iznajmljujte!“ - priča Oliver.

I tako je nastala veća zgrada u kojoj se nalazi njegov dvoetažni privatni stan s maštovito uređenim bazenom i tri apartmana koja iznajmljuje.

- Ja sam osnovao firmu u Hrvatskoj i tako kod gradnje objekta dobio nazad 25 posto PDV-a - objašnjava on.

On i u Nemačkoj odranije ima firmu za prodaju mašina za industrijska postrojenja, pa je onda pokrenuo i prodaju preko svoje hrvatske firme.

- Sve to što smo radili preko Hrvatske, pa sve do motornog čamca koji je na firmu, to su zanimljivi porezni modeli - kaže ovaj nemački preduzetnik.

Oliver kaže da bi ga gradnja ovakve kuće s bazenom u Nemačkoj koštala nekoliko puta više.

On priznaje da se iznajmljivanje isplati, ali dodaje da je u međuvremenu u Hrvatskoj postalo teško iznajmljivati ako nemaš bazen, jer je ponuda vrlo velika.

I stvarno, posvuda po Istri kao pečurki posle kiše niču uglavnom luksuzne vile s bazenima – uprkos drastičnom poskupljenju gradnje.

- Bazen je u međuvremenu postao bitan ako želiš da imaš dobru zaradu - objašnjava Oliver.

Većina stranih kupaca su Nemci

Jens i Oliver su samo dvojica od hiljada Nemaca koji poseduju nekretnine u Hrvatskoj. I svakim danom ih je sve više.

Prema nedavno objavljenim podacima Poreske uprave, stranci su prošle godine kupili 9.514 nekretnina, što je 50 posto više nego godinu dana ranije. I to još uvek nisu potpuni podaci za to razdoblje.

Najviše kupuju Nemci, Austrijanci i Slovenci. Prodaja nekretnina nemačkim državljanima je prošle godine porasla čak za 70 posto.

Mnogi stranci kupuju za sopstvene potrebe, ali sve ih je više koji na taj način ulažu novac. Jer, iznajmljivanje nekretnina u Hrvatskoj očito je postalo unosan posao.

Turizam nakon korone ponovo cveta, najamnine apartmana i kuća rastu, a porezi su i za strance relativno povoljni.

Svaki četvrti kupac nije Hrvat

Potražnja je velika, pa tako i po selima uz more niču velike zgrade sa stanovima i apartmanima.

Stranci najviše kupuju na moru – na obali svaki četvrti kupac nema hrvatsko državljanstvo. To u prvom redu vredi za područja do kojih se relativno brzo može doći automobilom. Zato su za Nemce i Austrijance najatraktivnije nekretnine u Istri i na severnom Jadranu.

Naravno, sve veća potražnja odražava se i na cene: u prošloj godini je cena nekretnina na obali porasla za 11,7 posto.

Oliver i Jens, koji su se odlučili na gradnju kuće u Hrvatskoj, još uvek predstavljaju manjinu. Većina Nemaca radije kupuje gotove kuće ili stanove jer se plaše birokratije i eventualnih problema u gradnji u stranoj zemlji, čiji jezik većinom ne znaju.

Oliver kaže da se najpre detaljno informisao o svemu. Recimo, izabrao je građevinara čije je zgrade najpre dobro pogledao. I bio vrlo zadovoljan onim što je video.

- Kada sam video šta se ovde nudi u smislu kvaliteta, to me je stvarno iznenadilo. Jasno je da sam bio malo sumnjičav zbog jezika, potpisivanja ugovora i uopšte kako će sve funkcionisati - priznaje ovaj nemački preduzetnik.

Na pitanje je li se svih ovih godina koliko posluje u Hrvatskoj susretao s korupcijom, on odlučno odgovara: „Ne, toga ovde uopće nema.“

Inače, u ribarskom selu u kojem je ostvario svoj san o nekretnini s pogledom na more Oliver sada poznaje još najmanje deset nemačkih državljana koji iznajmljuju kuće u svom vlasništvu – i, kako kaže, svi imaju dobra iskustva, piše DW.

Video: Da li je Roman Abramovič uplovio u Boku Kotorsku? Luksuzna jahta usidrena kraj Ostrva Cvijeća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    19. jun 2022 | 16:47

    Morace jednog dana da svi Hrvati govore nemacki, jer ce on biti zvanicni jezik u Hrvatskoj...

  • I

    19. jun 2022 | 17:17

    Šta je ovde čudno, cela istra je više nemačka i austrijska nego Hrvatska

  • Gandra

    19. jun 2022 | 18:14

    Bar se zna poreklo novca, kod nas sve cg karteli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>