• 13

Da li region dobija novi Porto Novi? I to u srcu Šumadije: Niče 300 vila i hotel sa 5 zvezdica

Na manje od 100 kilometara od Beograda nalaze se prelepe planine Bukulja i Venčac, a ispod njih grad za koji kažu da je najlepši u Šumadiji

  • 13
Pogled sa Bukulje

Foto: Telegraf.rs

Aranđelovčani su veoma ponosni na svoj kraj, izvore mineralne vode, istoriju grada i njegovu "žilu kucavicu", a to je prelepa Bukulja, okružena gustom šumom.

Veliki turistički potencijal grada je svakako park, odnosno Bukovička banja, smešten u središtu grada - ujedno i razlog dolaska turista sa svih strana.

Park se prostire na više od 20 hektara i u njemu je, između ostalog, stalna postavka mermernih skulptura poznatih umetnika koji su decenijama posećivali Aranđelovac.

Dakle, to je samo jedan deo priče o gradu poznatom i po mermeru, gde se iz dana u dan sve više širi fabrika za proizvodnju materijala za završne radove u građevinarstvu - opet, grani koja cveta neprestano.

U divnom restoranu na vrhu planine dve kafe s mlekom koštaće vas 300 dinara. Domaća kafa je, recimo, 100 dinara. Imaju i tri apartmana za izdavanje, od kojih su dva sa pogledom na prirodu i zelenilo.

Bukulja

Bukulja / Foto: Telegraf.rs

 

Kada se sve to uveže, Šumadija zaista može da se pohvali "parčem raja" koje je, možda, do skoro bilo nedovoljno istaknuto u domenu srpskih atrakcija i lokacija privlačnih za ulaganje.

Ipak, i to se menja...

Kako saznajemo od stručnih i upućenih lokalaca, na mestu bivše fabrike Šamot i oko sportskog terena gradi se 300 vila sa 300 bazena, na po 8 ari placa. Tu ulaže poznata fabrika koja je i kupila Šamot.

Pogled sa Bukulje

Užitak na Bukulji / Foto: Telegraf.rs

 

Kroz osmeh nam kažu da Srbija dobija svoj Porto Novi, i to baš u srcu Šumadije.

Osim toga, oko jezera koje se kao na dlanu vidi sa osmatračnice na vrhu Bukulje, takođe je planirana gradnja privatnog kompleksa, sa vilama.

Inače, ovaj trend je posebno zaživeo otkako je nastupila pandemija, o čemu je Telegraf Biznis i pisao mnogo puta. To više nisu obične kuće, već često po eko standardima, sa bazenima, uređenim dvorištima, parkinzima.

U pomenutom kompleksu gde će vile moći da poseduje 300 imućnih žitelja, postojaće i zaseban trg, kao i tržni centar - jednom rečju, biće to "grad u gradu".

Staro zdanje, požar Aranđelovac

Foto: Andreja Ignjatović

 

I za kraj, kao jagodica na šlagu ove aranđelovačke torte - sve bogatije i sve raskošnije, treba reći da će i stari hotel Šumadija, koji je kupio jedan privatnik, biti renoviran. Ideja je da to bude objekat sa 5 zvezdica, smešten kod Starog zdanja, koji bi svoja vrata za goste mogao da otvori u septembru.

Gradu ostaje i čuveni Aqua park, ali njegova namena više nije komercijalna. Tačnije, sada se može ući samo privatno, a dnevna ulaznica je 50 evra.

Ono što meštanima, ipak, ostaje bolna tačka jeste infrastruktura. Svakako, ne kriju koliko su ponosni na svoj Aranđelovac. Primetna je i dobra snabdevenost, budući da glavna ulica vrvi od butika, apoteka, poslovnica banki, i raznih drugih lokala, što gradu daje dozu urbanizma - neophodnu za dalji napredak i privlačenje investicija.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skids

    25. jun 2022 | 08:49

    Ako naprave da bude kao Zlatibor onda upropastiše i ovu planinu bogova

  • JS

    25. jun 2022 | 09:49

    Prodato staro zdanje privatniku, posle onog požara od pre neki dan? Pa zar ta zgrada nije pod zaštitom?

  • Ocean

    25. jun 2022 | 08:49

    Jao rođaci...Porto u srcu Šumadije?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>