• 1

Zavirite u najstariju kuću u Njujorku: Datira iz 1652. i krije neverovatnu priču

Dva salona su dodata u 18. veku, a tri spavaće sobe tek početkom 19. stoleća

  • 1
najstarija kuca - njujork

Foto: Printskrin/YouTube/New Netherland Now

Većina učenika javnih osnovnih škola u Bruklinu krenula je ili će krenuti na izlet u kuću Wyckoff, skromnu drvenu kolibu okruženu prodavnicama guma i lokalima brze hrane.

U pitanju je najstarija zgrada u Njujorku, ujedno i prva građevina u pet opština koja je dostigla status istorijskog obeležja. Prema izvorima, prvobitni stanari kuće, Pieter Claesen Wyckoff i njegova žena Grietje Van Ness-Wyckoff, uselili su se u originalni deo kuće oko 1652. godine.

Tadašnje karakteristike: jednokrevetna soba sa zemljanim podom, nezastakljenim prozorima, velikim otvorenim ognjištem i vratima na oba kraja. Bile su to prilično tesne prostorije za 13-članu porodicu, primećuje domaćin Thijs Roes iz serijala "Nova Holandija Sada", a piše Open Culture.

Dva salona su dodata u 18. veku, a tri spavaće sobe početkom 19. stoleća. Tipične holandske kolonijalne karakteristike uključuju strukturu H okvira, šindru, holandska vrata iz dva dela, široke "prolećne" strehe.

Opstanak ove kuće je pravo čudo u metropoli poznatoj po stalnom protoku. Početkom 20. veka, potomci ovog para su se udružili sa aktivistima zajednice kako bi spasili dom od rušenja. Na kraju su ga donirali Odeljenju za parkove Njujorka.

Požar iz kasnih 70-ih zahtevao je velika renoviranja, a usledila su dodatna ulaganja nakon uragana Ida. Još 2015. godine, istoričarka arhitekture Heleen Westerhuijs, pozvana je da pregleda potkrovlje, gde je otkrila impresivne originalne grede, mimo ojačanja iz 2020.

Svaki Amerikanac ili Kanađanin sa prezimenom Wyckoff (ili nekim od njegovih više od 50 varijanti) može i treba da smatra ovo mesto svojom pradomovinom, jer gotovo sigurno potiču od prvobitnih stanara. Dok na hiljade njih sada nosi to prezime, Pieter je bio prvi.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>